Το δάσος που όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι απλά και μόνο τα δένδρα. Είναι ένα σύνολο διαφόρων φυτών – όπου βέβαια κυριαρχούν τα δένδρα – μαζί με τα διάφορα ζώα που συνυπάρχουν και με το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση λέγονται δασικές, ανεξάρτητα από το αν κυριαρχούν δένδρα, θάμνοι ή φρύγανα και αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του ζωή και λειτουργίες. Αποτελούν το Δασικό Oικοσύστημα, που παίζει σημαντικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία της φύσης.
Το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής. Ένας από τους βασικούς λόγους που καθιστά το δάσος σημαντικότατο στη ζωή μας είναι το γεγονός ότι παράγει το απαραίτητο και αναντικατάστατο για τη ζωή οξυγόνο, ενώ δεσμεύει το επικίνδυνο διοξείδιο του άνθρακα.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι Δάσος 1 στρέμματος σε ένα χρόνο δεσμεύει από την ατμόσφαιρα περίπου 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει – με τη φωτοσύνθεση – σε 400 κιλά περίπου οξυγόνου. Ακόμη μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στη σύνθεσή του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτοκλίμα. Το φύλλωμα του δάσους απορροφά πιο πολύ την ερυθρά και λιγότερο την πράσινη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα το φως στο δάσος να είναι πιο πλούσιο σε πράσινη ακτινοβολία κι έτσι πιο ευχάριστο και ξεκούραστο, με ηρεμιστική δράση, κάτι που χρειάζονται οι άνθρωποι που βιώνουν την ηχορύπανση της πόλης και ζουν στο μουντό γκρίζο.
Παράλληλα το δάσος συγκρατεί μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Έτσι το καλοκαίρι π.χ. η θερμοκρασία στο δάσος μπορεί να είναι μικρότερη και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου από ό,τι στην ύπαιθρο. Άλλα σημαντικά στοιχεία είναι ότι τα δέντρα και η βλάστηση βοηθούν στη διασφάλιση ενός υγιούς κλίματος, σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα, απορροφώντας ρυπογόνα στοιχεία και αέρια του θερμοκηπίου. Τα εδάφη των δασών αποσυνθέτουν απόβλητα και καθαρίζουν το νερό, ενώ οι άνθρωποι ταξιδεύουν συχνά μακρινές αποστάσεις για να χαρούν την ομορφιά και τη γαλήνη ή να απολαύσουν αγαπημένες τους συνήθειες όπως το περπάτημα στη φύση και το κυνήγι.
Το δάσος έχει ακόμη μια σημαντική ιδιότητα, να μειώνει την ένταση του ανέμου. Πιο συγκεκριμένα σε απόσταση περίπου 150 μέτρων μέσα σε δάσος πεύκων η κίνηση του ανέμου σταματά τελείως, σε δάσος ελάτων η απόσταση φθάνει τα 120 μ. και σε δάσος ελάτης και ερυθρελάτης μόνο στα 40-50 μέτρα. Επίσης ζώνη δάσους από κωνοφόρα δένδρα που έχει πλάτος 30 μ. μειώνει την ένταση του θορύβου κατά 5-6 decibels, ενώ σε ζώνη πλάτους 100 μ. η μείωση της έντασης μπορεί να φθάσει και τα 30 decibels.
Το φύλλωμα των δέντρων αποτελεί τέλος ανασταλτικό παράγοντα της διάβρωσης του εδάφους αφού δεν αφήνει το νερό να πέφτει με δύναμη στο έδαφος. Μπορεί επιπλέον να συγκρατήσει μέχρι και 3 χιλιοστά ή μέχρι και το 50% της βροχής ενώ ένα πολύ μικρό μέρος απορρέει επιφανειακά αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό πλημμύρων.
Πολλά από τα δάση κινδυνεύουν λόγω της αλόγιστης εκμετάλλευσης τους από τον άνθρωπο καθώς και των πυρκαγιών. Οφείλουμε να προστατεύουμε τα δάση μας σαν κόρη οφθαλμού αφού περισσότερα δάση σημαινει και καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι πάντοτε σημαντικό να κρατούμε στο μυαλό μας αυτή τη φράση: «Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρχει, ο άνθρωπος όμως χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει».
ΠΗΓΕΣ:
http://wwww.minagric.gr/greek/agro_pol/DASIKA/Forests/Forests1.htm
Σήματα 2011 – Η Παγκοσμιοποίηση το περιβάλλον και εσύ – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος