Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Αξιοποιώντας τους ασκούς του Αιόλου

Αξιοποιώντας τους ασκούς του Αιόλου

40 Aioliki EnergeiaΟι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον άνεμο εδώ και εκατοντάδες χρόνια με τα ιστιοφόρα να αποτελούν το πρώτο μεταφορικό μέσο χωρίς μυϊκή δύναμη. Το επόμενο στάδιο εκμετάλλευσης του ανέμου ήταν οι ανεμόμυλοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τους αγρότες. Σήμερα η αιολική ενέργεια (της οποίας το όνομα προέρχεται από τον Αίολο, το Θεό του ανέμου στη μυθολογία) είναι μια από τις περισσότερα υποσχόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Αιολική Ενέργεια χαρακτηρίζεται “ήπια μορφή ενέργειας” και περιλαμβάνεται στις “καθαρές” πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Για την εκμετάλλευση των ανέμων σήμερα, χρησιμοποιούνται οι ανεμογεννήτριες. Οι ανεμογεννήτριες είναι αιολικές μηχανές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και μπορούν να τροφοδοτήσουν κατοικημένες περιοχές όπως πόλεις, κωμοπόλεις ή χωριά. Η λειτουργία τους στηρίζεται στη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια. Πολλές ανεμογεννήτριες μαζί αποτελούν ένα αιολικό πάρκο.

Πιο συγκεκριμένα η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα δύο ή τριών πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400kW. Όταν εντοπιστεί μια περιοχή με ανέμους– και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες – για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού, τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν το «αιολικό πάρκο».

Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες αντλούν ενέργεια από τον άνεμο μεταβιβάζοντας την ορμή του αέρα που τους διαπερνάει στα πτερύγια του στροφείου. Τα στροφεία των περισσότερων ανεμογεννητριών είναι στραμμένα προς τον άνεμο και κινούνται ακολουθώντας τις αλλαγές στην κατεύθυνση του. Η ενέργεια συγκεντρώνεται σε ένα περιστρεφόμενο άξονα και μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό.

Οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται για την πλήρη κάλυψη ή και τη συμπλήρωση των ενεργειακών αναγκών. Το παραγόμενο από τις ανεμογεννήτριες ηλεκτρικό ρεύμα είτε καταναλώνεται επιτόπου, είτε διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο για να καταναλωθεί αλλού. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες, όταν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, συχνά αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί αργότερα, όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή.

Αν και το αιολικό δυναμικό στην Κύπρο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, εντούτοις συγκεκριμένες περιοχές προσφέρονται για ανάπτυξη έργων εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι με μέση ταχύτητα ανέμου 5,4-5,8 m/s ένα αιολικό πάρκο μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο. Στη χώρα μας σε μερικές περιοχές η μέση ταχύτητα ανέμου είναι 5-6 m/sec και σε μεμονωμένες περιοχές φτάνει τα 6,5-7 m/s. Το εκτιμημένο αιολικό δυναμικό για την Κύπρο είναι 150-250MW. Η σημασία της αιολικής ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μεγάλη αφού για κάθε KWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο, αποτρέπεται η διοχέτευση ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επίσης, η χρήση της αιολικής ενέργειας συμβάλλει στην επίτευξη του δεσμευτικού στόχου της Κύπρου για αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.

Η αιολική ενέργεια έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και οφείλουμε να προωθούμε τη χρήση της γιατί: Είναι μια πηγή καθαρής ενέργειας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρέχει ενδογενή ενέργεια χαμηλού κόστους, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί τόσο στη ξηρά όσο και παράκτια. Παρόλο που αλλάζει το τοπίο, οι αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες μπορούν να συνεχίσουν να διεξάγονται παράλληλα. Στην Κύπρο ήδη βρίσκονται σε λειτουργία κάποια αιολικά πάρκα τα οποία προσθέτουν μεγάλη ισχύ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου. Ας είμαστε θετική στη χρήση της αιολικής ενέργειας.

Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://1gym-ag-parask.att.sch.gr/environment/iliako/energy/aioliki/
[2] Νικόλαος Ηλιάδης – Γεώργιος Βουτσινός, “Τεχνολογία για μαθητές Α’ Ενιαίου Λυκείου”,
[3] http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=287
Οι ανανεώσιμες πηγές κάνουν τη διαφορά – Ευρωπαική Επιτροπή, Λουξεμβούργο:
[4] Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
http://www.cie.org.cy/sxoliko.html#menu2-3-2

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.allaboutenergy.gr

 

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...