Ο κόσμος χωρίς την μέλισσα

«Όταν οι μέλισσες θα εξαφανιστούν ο άνθρωπος θα πεθάνει στα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια από την εξαφάνιση τους». Μια πρόβλεψη από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, η οποία πιθανών να επαληθευτεί, ειδικά μετά από πρόσφατες μελέτες όπου καταδεικνύεται η μείωση των πληθυσμών των μελισσών κατά 90% (1,2).

Γιατί θεωρούνται όμως από τα πιο σημαντικά είδη στην Γή και γιατί θα αφανιστούμε αν εκλείψουν οι μέλισσες;

70% των τροφίμων που παράγονται σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την επικονίαση και τις μέλισσες. Η επικονίαση συμβάλλει στην αναπαραγωγή των φυτών, τα οποία αποτελούν την τροφή για εκατομμύρια ζώα. Η εξαφάνιση των μελισσών, ενός σημαντικού επικονιαστή, θα έχει ως απόρροια την  απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της πανίδας της Γής (2).

Μια από τις μεγαλύτερες απειλές των μελισσών είναι τα φυτοφάρμακα. Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν περνούν σε όλα τα μέρη του φυτού συμπεριλαμβανομένου της γύρης και του νέκταρ. Ως εκ τούτου, μπορούν να περάσουν στις μέλισσες βλάπτοντας το νευρικό τους σύστημα οδηγώντας τες συχνά στον θάνατο (1,3).  Επιπρόσθετα τα κύματα που παράγονται από τα κινητά τηλέφωνα κατά την διάρκεια των κλήσεων θεωρούνται επιβλαβή για τις μέλισσες αφού είναι ικανά να τις αποπροσανατολίσουν  και να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο (2).

Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην προστασία των μελισσών μειώνοντας τα φυτοφάρμακα ή χρησιμοποιώντας βιολογικά παρασιτοκτόνα (1) αλλά και φυτεύοντας φυτά, τα οποία συμβάλουν στην επιβίωση της μέλισσας και στην διαδικασία της επικονίασης.

ΠΗΓΕΣ:
1. https://tvxs.gr/news/animals/giati-eksafanizontai-oi-melisses-kai-ti-simainei-ayto-gia-ti-diatrofi-mas
2. https://www.newside.gr/2019/10/melissa-anakirixthike-simantiko-emvio-ston-planiti/
3. https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5248218/pos-tha-einai-o-kosmos-mas-an-exafanistei-i-melissa

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5248218/pos-tha-einai-o-kosmos-mas-an-exafanistei-i-melissa

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...