Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Ελ Ιέρο-Ένα πράσινο νησί στην Ευρώπη

Ελ Ιέρο-Ένα πράσινο νησί στην Ευρώπη

125. el iero ena prasino nisiΤο Ελ Ιέρο είναι η μικρότερη νήσος στο σύμπλεγμα των Καναρίων Νήσων οι οποίες ανήκουν στην Ισπανία. Για την ιστορία, το νησί έχει ηφαιστειογενή προέλευση, καθώς είναι η κορυφή ενός μεγάλου ηφαιστείου. Τα τελευταία χρόνια, το νησί αυτό πραγματοποιεί ένα μεγάλο άλμα προς ένα “πράσινο” ενεργειακό μέλλον στοχεύοντας στην πλήρη κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του μέσω της υδραυλικής και αιολικής ενέργειας [1,2]. Λόγω του ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που βασιζόταν στο πετρέλαιο είχε πολύ υψηλό κόστος και η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος είχε ετήσια αύξηση 7-8% αποφασίστηκε η δημιουργία ενός υβριδικού αιολικού-υδροηλεκτρικού έργου. Η κατασκευή του εν λόγω έργου ξεκίνησε το 2009 και τελικά ολοκληρώθηκε το 2014 [2].

Συγκεκριμένα πέντε ανεμογεννήτριες με μεγάλη ισχύ εγκαταστάθηκαν στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού ώστε να αναλάβουν το έργο της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των περίπου 11.000 κατοίκων του νησιού με αιολική ενέργεια. Το πλεόνασμα αιολικής ενέργεια θα χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση νερού σε μια μεγάλη δεξαμενή μέσα σε έναν κρατήρα ηφαιστείου με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε περίοδο άπνοιας. Πώς; Το ίδιο νερό θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή καταλήγοντας σε μια δεύτερη δεξαμενή σε χαμηλότερο υψόμετρο, αφού πρώτα έχει διασχίσει μια σειρά γεννητριών για να παραγάγει ηλεκτρικό ρεύμα [1,2,3].

Το επαναστατικό αυτό σύστημα με κόστος 80 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 18.700 τόνους ετησίως, ενώ θα περιορίσει την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου στο νησί κατά 40.000 βαρέλια [1,2]. Συγχρόνως υπολογίζεται ότι τα έσοδα από το εργοστάσιο θα δώσουν ώθηση στον προϋπολογισμό του νησιού κατά ένα με τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως [1].

Σε πρώτη φάση αναμένεται να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού. Ωστόσο στο εγγύς μέλλον το ποσοστό θα αυξηθεί στο 100% και «θα εγγυάται τη διαρκή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», όπως δήλωσε ο διευθυντής της μονάδας αιολικής ενέργειας του νησιού [1,3].

Παρόλο που κι άλλα νησιά στον κόσμο τροφοδοτούνται από ηλιακή και αιολική ενέργεια, η καινοτομία του νησιού έγκειται στο ότι είναι το πρώτο που θα εξασφαλίζει συνεχή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς καμία σύνδεση με οποιοδήποτε δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας [1]. Πέρα από έργο αυτό, οι αξιωματούχοι στο νησί έχουν ως στόχο έως το 2020 τα 6.000 οχήματα του νησιού να κινούνται με ηλεκτρισμό μέσω της συνεργασίας με γνωστή εταιρεία αυτοκινήτων [1].

Εμείς μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος κάνοντας οικολογικές επιλογές; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα διατηρώντας καθαρό το περιβάλλον. Ας συμμετέχουμε στην Ανακύκλωση. Ας φυτέψουμε δέντρα και φυτά στον κήπο και στο σχολείο μας. Ας προτιμήσουμε το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί του αυτοκινήτου. Ας επιλέξουμε προϊόντα που φέρουν οικολογική σήμανση. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.kathimerini.gr/764525/article/epikairothta/perivallon/aiolikh-energeia-kan-to-opws-to-el-iero
[2] http://olympia.gr/2014/05/23/%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-1-0-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5/
[3] http://www.econews.gr/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.eirinika.gr/article/31789/el-iero-proto-prasino-nisi-stin-eyropi-poy-eggyatai-ena-viosimo-energeiako-mellon

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...