Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΓΟΥΝΕΣ – Σκέψου οικολογικά

ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΓΟΥΝΕΣ – Σκέψου οικολογικά

pes oxi stis gounes. ekpompi 162Ο πανάρχαιος άνθρωπος από την αρχή της ζωής του επιδίωξε να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Σε πρώτο στάδιο, αφού πρώτα ικανοποίησε το αίσθημα της πείνας, άρχισε να ψάχνει τρόπους να καλύψει και παράλληλα να προστατέψει το σώμα του από τις καιρικές συνθήκες, όπως το κρύο, τη βροχή και το χιόνι. Κατά την τελευταία περίοδο της Παλαιολιθικής εποχής λόγω της εμφάνισης των παγετώνων, το κλίμα της γης έγινε πιο ψυχρό, γεγονός που ώθησε τον άνθρωπο να προστατέψει το σώμα του από το κρύο [1,2].

Έτσι οι άνθρωποι των πανάρχαιων χρόνων μη έχοντας άλλη επιλογή χρησιμοποιούσαν τη γούνα των ζώων για να ντύσουν και να προστατέψουν το σώμα τους. Η γούνα όμως σήμερα ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιείται για να ζεστάνει κάποιον, αλλά ως διακοσμητική λεπτομέρεια σε ενδύματα και υποδήματα, κυρίως για λόγους μόδας, και σε διάφορα άλλα μη αναγκαία προϊόντα πολυτελείας, για τα οποία υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές [1,2].

Στην εποχή μας, περίπου 50 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται ετησίως για τη γούνα τους, με τους πιο βάναυσους τρόπους. Αναλογιστήκαμε ποτέ πόσα ζώα θανατώνονται για τη δημιουργία μιας γούνας; Η δημιουργία μιας γούνας απαιτεί τη θυσία μέχρι 400 ζώων.   Επίσης, κάθε χρόνο, χιλιάδες αλεπούδες, λύκοι, ελάφια, σκύλοι, γάτες, άγρια ζώα, αρπακτικά πουλιά, ακόμη και είδη υπό εξαφάνιση, σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται από παγίδες. Τα ζώα αργοπεθαίνουν στις παγίδες για μέρες. Ένα από τα 4 ζώα που παγιδεύονται, δραπετεύουν μασώντας και κόβοντας το ίδιο τους το πόδι, απλά για να πεθάνουν αργότερα από αιμορραγία, πυρετό ή γάγγραινα. Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από το στυγνό θάνατο των άγριων ζώων και τα γουνοφόρα ζώα εκτροφείου περνούν όλη τους τη ζωή σε άθλιες συνθήκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αλεπούδες εκτροφείου που ζούνε ως 4 άτομα σε ένα κλουβί ενός τετραγωνικού μέτρου, βρώμικα και σε συνεχές στρες, που τα οδηγεί σε κατάσταση τρέλας [3].

Ανά το παγκόσμιο η παραγωγή γούνας καταδικάζεται λόγω της βαρβαρότητας προς τα ζώα και των δυσμενών επιπτώσεων της στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα [3-5]. Επιπρόσθετα, η παραγωγή γουνών έχει υψηλό ενεργειακό κόστος. Αξίζει να αναφερθεί ότι για την κατασκευή μίας γούνας από ζώα εκτροφείου χρειάζεται 40 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι για την κατασκευή μίας ψεύτικης. Τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες παρατηρείται ένας μικρός περιορισμός στη χρήση της γούνας, χάρη στην πληροφόρηση του κοινού. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει η μεγαλύτερη καταναλώτρια γούνας [3].

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες για την προστασία των γουνοφόρων ζώων και του περιβάλλοντος; Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε τα γουνοφόρα ζώα και το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας μην αγοράζουμε γούνες ή ρούχα με στολίδια γούνας όπως γιακάδες και μανίκια. Ας ενημερώσουμε τους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες μας για τη φρικτή αλήθεια του εμπορίου γούνας. Συχνά, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν συνειδητοποιήσει το αιματοβαμμένο παρελθόν μιας γούνας. Ας αναθεωρήσουμε άρδην τη στάση μας απέναντι στα ζώα και να σταματήσουμε να θέτουμε την αξία του χρήματος ως ανώτερη των αξιών της ζωής, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Όπως ακριβώς οι άνθρωποι δεν πρέπει να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και υποδούλωσης, έτσι και τα όλα τα πλάσματα που γεννιούνται σ’ αυτόν τον πλανήτη.  Ας σεβαστούμε όλα τα είδη ζωής. Ας πούμε ΌΧΙ στις γούνες. Ας σκεφτούμε οικολογικά. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.biozo.gr/node/460
[2] http://readingandwritingtexts.pbworks.com/w/page/48154035/%CE%9C%CF%8C%CE%B4%CE%B1%20%CE%BA
%CE%B1%CE%B9%20%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1
[3] http://ecology-salonika.org/2010/11/23/finally-the-brutal-and-unethical-fur-trade/
[4] https://secure.avaaz.org/en/petition/Minister_of_Rural_Development_and_Food_Na_apagoreytei_i_ektrofi_goynoforon_zoon_kai_to_emporio_goynas_stin_Ellada/?pv=34
[5] http://www.cretalive.gr/economy/view/thn-…-aniousa-to-emporio-gounas/81697

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.billsbearrugs.com/index.asp

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...