Όνομα: Σκύλλα του Morris
Επιστημονικό Όνομα: Scilla morrisii Meikle
Οικογένεια: Liliaceae
Περιγραφή:
Η σκύλλα του Μόρρις (Scilla morrisii Meikle) είναι μια ενδημική πολυετής και βολβώδης πόα με ύψος που φθάνει μέχρι τα 35 cm (1,2).
Χαρακτηριστικά:
Αποτελείται από συνήθως τρία φύλλα, τα οποία βρίσκονται όλα στη βάση (3,4). Τα φύλλα αυτά είναι απλά, ακέραια, γραμμοειδή, πολύ μακριά, γυμνά, γερμένα προς το έδαφος, με έντονο πράσινο χρώμα (2,3,4). Οι βλαστοί είναι λίγοι, όρθιοι, ημιόρθιοι ή απλωμένοι στο έδαφος, με πρασινωπο ή πορφυρό χρώμα (2,3). Τα άνθη του φυτού αυτού βρίσκονται σε 1-3 ανθοφόρους βλαστούς, σε βοτρυοειδή ταξιανθία, ακτινόμορφα, με χρώμα λευκό – γαλακτώδες με λιλά απόχρωση (1,3,4). Η άνθηση λαμβάνει χώρα από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο και η καρποφορία τον Μάρτιο με τον Μάιο. Απαντάται σε βιότοπους με υγρά, σκιασμένες θέσεις και σχισμές ασβεστολιθικών βράχων, συνήθως κάτω από βελανιδιές, σε υψόμετρο 400-900 m (1,2,3,4). Περιορίζεται σε τέσσερις θέσεις στην επαρχία της Πάφου με έναν υποπληθυσμό στην Αγία Μονή – Βουνί Παναγιάς και έναν υποπληθυσμό κοντά στη Μονή Αγίου Νεοφύτου.
Προστασία:
Δυστυχώς, ο συνολικός πληθυσμός του είδους αριθμεί τα 1.000 φυτά, με τους σοβαρότερους κινδύνους του την υπερσυλλογή και υποβάθμιση ενδιαιτήματος, λόγω διάνοιξης και/ή διαπλάτυνσης δρόμων, την επέκταση οικισμών και καλλιεργειών, και την κατανάλωση από τρωκτικά (1,4). Είναι πολύ σπάνιο φυτό, από τα πιο σπάνια ενδημικά φυτά της Κύπρου, το οποίο είναι αυστηρά προστατευόμενο με βάση τη Σύμβαση της Βέρνης (1,2,3,4). Επιπλέον, οι τέσσερις θέσεις του βρίσκονται σε προτεινόμενες περιοχές Natura 2000 (3,4). Ακόμη ένα μέτρο προστασίας της σκύλλας του Μόρρις είναι η υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης και ενίσχυσης του υποπληθυσμού στο Βουνί Παναγιάς από το Τμήμα Δασών. Προτεινόμενα μέτρα προστασίας αποτελούν η περίφραξη των αποικιών του φυτού και η δημιουργία τράπεζας σπερμάτων και τράπεζας φυτών σε βοτανικό κήπο ή φυτώριο (4).
Πηγές κειμένου:
1. Αφίσα Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών
2. https://savvastryfonosplants.com/scilla-morrisii/
3. Τα ενδημικά φυτά της Κύπρου, Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου, Παγκύπρια Ένωση Δασολόγων, Λευκωσία 1995.
4. Τσιντίδης Τ., Χριστοδούλου Χ.Σ., Δεληπέτρου Π., Γεωργίου Κ., 2007: Το Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου. Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, Λευκωσία 2007
Πηγή φωτογραφίας: