Σχόλια-Χαιρετισμός Δημάρχου για τον ρόλο που επιτελεί το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης
Σε μια εποχή που το περιβάλλον βρίσκεται υπό τη μόνιμη απειλή του ανθρώπου, που η οικολογική κρίση εντείνει τον κίνδυνο αφανισμού κάποιων ειδών και η φύση μετρά αναρίθμητες πληγές, η ανησυχία για το τι μας επιφυλάσσει η αυριανή μέρα μεγαλώνει.
Η βιομηχανική επανάσταση αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας, απελευθερώνοντας τα χέρια του ανθρώπου και αντικαθιστώντας τα με μηχανές, συμβάλλοντας στη μαζική παραγωγή αγαθών και στην πρόοδο της κοινωνίας. Ωστόσο, η ανάπτυξη της βιομηχανίας επέφερε την ρύπανση του περιβάλλοντος, με ποικίλα οικολογικά προβλήματα να παραμένουν άλυτα.
Αναντίλεκτα, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας, το έργο που επιτελεί σε τοπικό επίπεδο το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) αποτελεί αξιέπαινο.
Έχοντας ως κύριο στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή, την περιβαλλοντική έρευνα και την πρόσβαση του κοινού στην έγκυρη γνώση για ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδηση, το ΚΥΚΠΕΕ συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαμόρφωση ευσυνείδητων πολιτών που σέβονται και εκτιμούν ό,τι απλόχερα μας έχει προσφέρει η μητέρα φύση.
Επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης 20 χρόνων ανιδιοτελούς προσφοράς του ΚΥΚΠΕΕ, θα ήθελα να συγχαρώ την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού για την πρωτοβουλία της να δημιουργήσει ασπίδα περιβαλλοντικής προστασίας με τα προγράμματα που προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Περιβαλλοντικό Κέντρο. Επίσης, συγχαίρω το έμπειρο και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό του ΚΥΚΠΕΕ που καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να φέρει εις πέρας το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο που έθεσε ο Οργανισμός.
Εύχομαι χρόνο με τον χρόνο η φωνή του ΚΥΚΠΕΕ να γίνεται όλο και πιο σθεναρή στα αυτιά μας και το χρέος καλλιέργειας περιβαλλοντικής κουλτούρας και συμπεριφοράς να μετατοπιστεί σε όλους μας, ως ένδειξη σεβασμού προς την προσφορά της φύσης που τόσο πολύ λατρεύτηκε ως θεά «μητέρα-τροφός» στην αρχαιότητα, μα τόσο πολύ τυγχάνει εκμετάλλευσης και λησμονείται στην σύγχρονη εποχή.
Με εκτίμηση,
Κυριάκος Ξυδιάς
Δήμαρχος Γερμασόγειας