Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Θίνες: Το πιο απειλούμενο οικοσύστημα στην Ευρώπη

Θίνες: Το πιο απειλούμενο οικοσύστημα στην Ευρώπη

DSCN6303Οι θίνες είναι μικροί λόφοι από άμμο που βρίσκονται  σε παράκτιες περιοχές και αποτελούν οικοσυστήματα μεγάλης σημασίας και ιδιαιτερότητας. Λίγο λίγο, κόκκο κόκκο τα κύματα και ο άνεμος κτίζουν κατά μήκος των ακτών τις θίνες. Αυτό το κτίσιμο διαρκεί εκατοντάδες ή/και χιλιάδες χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα οι θίνες αλλάζουν, μετακινούνται και εξελίσσονται. Η ξηρασία, η ψηλή αλατότητα και ο ψεκασμός με αλάτι, ο δυνατός άνεμος και η έλλειψη γλυκού νερού είναι μερικοί από τους παράγοντες που χαρακτηρίζουν το οικοσύστημα των παράκτιων θινών.

Τα οικοσυστήματα αυτά φιλοξενούν πληθώρα φυτών και ζώων συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πολύ σπάνιων και απειλούμενων ειδών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φυτών που μπορεί να συναντήσει κανείς στις αμμοθίνες του τόπου μας είναι τα πανέμορφα λευκά κρίνα της παραλίας, τα αγρόπυρα, τα ζυγόφυλλα, το φυτίλι, η ίνουλα, το πλαντάγκο και η κενταύρια. Ως προς τα ζώα κάποια που απαντώνται στα αμμοθινικά συστήματα είναι  αμμόσαυρες, θαλασσοπούλια, τρωκτικά, αμφίβια, έντομα, γαστερόποδα και αράχνες. Κάθε είδος φυτού και ζώου που έχει για σπίτι του τις παράκτιες θίνες έχει αναπτύξει ειδικές προσαρμογές για να επιβιώνει στις δύσκολες αυτές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η μεγάλη οικολογική σημασία των αμμοθίνων αποδίδεται κυρίως στην βλάστηση τους η οποία συγκρατεί την άμμο, σταθεροποιεί την ακτογραμμή και το έδαφος από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας και του ανέμου και λειτουργεί προστατευτικά ως φυσικό φράγμα για την ενδοχώρα.

Παρόλα τα θετικά της ύπαρξης τους, οι αμμοθίνες είναι το πιο απειλούμενο οικοσύστημα στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Η τουριστική “αξιοποίηση” των ακτών, η ανεξέλεγκτη δόμηση και η κατασκευή δρόμων είναι μερικοί βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην εξαφάνιση των περισσότερων αμμοθινικών συστημάτων. Επίσης η  ελεύθερη βόσκηση, η απόρριψη σκουπιδιών και το άναμμα φωτιών αποτελούν  σημαντικούς παράγοντες υποβάθμισης των αμμοθινών. Αυτοί οι κίνδυνοι προκύπτουν κυρίως από την έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών των ακτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νησί μας ελάχιστες είναι οι αμμοθίνες που παραμένουν μέχρι και σήμερα αναλλοίωτες διατηρώντας την οικολογική ισορροπία τους, τη φυσική ομορφιά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία των αμμοθινών του τόπου μας; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής χλωρίδας. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη δόμηση κτιρίων στις παραλίες. Ας μην πετάμε σκουπίδια και μπάζα στις ακτές. Ας προτιμήσουμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο μας μακριά από αμμόλοφους και ας μην ποδοπατούμε τα φυτά που φιλοξενούνται στις αμμοθίνες. Ας εξηγήσουμε στους παιδιά μας, στους φίλους μας και στους γονείς μας την μεγάλη οικολογική αξία των οικοσυστημάτων αυτών και την ανάγκη για προστασία τους. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://oikologicarodiaka.wordpress.com/

[2] http://www.rhodianforest.org
[3] http://kaiafas.viewoutdoor.info/akti_ammothines.htm
[4] http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1720

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
Φωτογραφικό Αρχείο ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Αστέρια της γης, σπάνια μανιτάρια

Τα «αστέρια της γης» είναι σπάνια μανιτάρια με επιστημονική ονομασία Astraeus hygrometricus (Αστρείος υγρομετρικός). Ανήκουν ...