Όνομα: Τρυγόνι
Επιστημονικό όνομα: Streptopelia turtur
Οικογένεια: Περιστεριδών
Περιγραφή:
Το Τρυγόνι (Streptopelia turtur) αποτελεί ένα από τα γνωστότερα είδη πτηνών στην Κύπρο ιδιαίτερα μεταξύ των κυνηγών αφού αποτελεί ένα από τα κυριότερα θηρεύσιμα Περιστερόμορφα είδη στον τόπο μας.
Χαρακτηριστικά:
Μικρότερο και ελαφρύτερο από άλλα περιστερόμορφα είδη, το τρυγόνι φτάνει σε μήκος τα 24-29 εκ και ζυγίζει περίπου 100 γρ. Συγγενεύει με είδη όπως τα φιλικουτούνια και οι φάσσες από τα οποία διαφοροποιείται λόγω του καστανωπού χρώματος που παρατηρείται στην πλάτη με σκούρες σφηνοειδής βούλες και από την ριγέ ασπρόμαυρη κηλίδα που εντοπίζεται πλευρικά του λαιμού. Ιδιαίτερη επίσης χαρακτηρίζεται η ουρά του πτηνού αφού κατά την πτήση εμφανίζεται με σφηνοειδές σχήμα, σκουρόχρωμο κέντρο και λευκό περίγραμμα και κορυφές των φτερών. Το τρυγόνι, είναι πλήρως μεταναστευτικό είδος του οποίου οι πληθυσμοί πραγματοποιούν μεγάλες αποδημίες. Επισκέπτεται το νησί μας και κατά τις δύο περιόδους αποδημίας ενώ αρκετά άτομα παραμένουν και κατασκευάζουν πρόχειρες φωλιές όπου γεννούν και επωάζουν 2 αυγά άσπρου χρώματος. Γενικά το πτηνό εντοπίζεται σε ανοικτές περιοχές μέχρι τα 350-500m σε υψόμετρο και όχι ιδιαίτερα πυκνοδασωμένες. Η τροφή τους αναζητείται και συλλέγεται κατά αποκλειστικότητα στο έδαφος και περιλαμβάνει κυρίως φυτικά τμήματα και σπέρματα. Το όνομα του γένους Streptopelia παραπέμπει στο γκρίζο χρώμα του πτηνού (pelio) και στις χαρακτηριστικές περιτραχήλιες δομές που μοιάζουν με strepto, δηλαδή με «περιδέραιο από συνεστραμμένο μέταλλο». Το δεύτερο συνθετικό turtur συνδέεται με το αρχαίο ελληνικό «τρυγών», παραπέμποντας στο πολύ χαρακτηριστικό και επαναλαμβανόμενο τουρ-τουρ που ακούγεται έντονα κατά την άφιξη του πτηνού στα αναπαραγωγικά εδάφη. Το τρυγόνι αναπτύσσει ιδιαίτερα δυνατούς αναπαραγωγικούς δεσμούς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μόνιμα ζεύγη τα οποία διατηρούνται εφόρου ζωής. Έτσι, το πτηνό αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για λόγιους και ποιητές οι οποίοι χρησιμοποίησαν στα έργα τους τα τρυγόνια ως σύμβολο παντοτινής αγάπης και αφοσίωσης. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός του τρυγονιού παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του ~62% με κυριότερες απειλές να αποτελούν το περιορισμένο αναπαραγωγικό δυναμικό των πληθυσμών, την εντατικοποίηση της γεωργικής καλλιέργειας και κυρίως τη νόμιμη αλλά και παράνομη θήρευση τους στις παραμεσόγειες περιοχές σε αριθμούς που φτάνουν τις ~100 χιλ. πουλιά τον χρόνο.
Πηγές κειμένου:
- Χριστοφόρου Λ., 1998: Πουλιά της Κύπρου. Όλα τα πουλιά που φωλιάζουν στην Κύπρο και 200 άλλα μεταναστευτικά είδη. Λευκωσία, 1998
- http://en.wikipedia.org/wiki/European_turtle_dove
- http://www.ebcc.info/wpimages/video/StateEuropeCommonBirds2007.pdf
Πηγή φωτογραφίας:
http://en.wikipedia.org/wiki/European_turtle_dove#/media/File:European_Turtle_Dove_(Streptopelia_turtur).jpg