Το μονοήμερο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε μια ακολουθία δραστηριοτήτων με θεωρητική και πρακτική κατεύθυνση και στηρίζεται στην παιδαγωγική μεθοδολογία της επίλυσης προβλήματος. Είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίζει την κατανόηση περιβαλλοντικών εννοιών και ζητημάτων αγκιστρώνοντας τους μαθητές σε μια συναρπαστική γι’ αυτούς μαθησιακή περιπέτεια.
1. Αποστολή.
Οι μαθητές λαμβάνουν στο σχολείο τους μία επιστολή από τον Καπετάν Μιχάλη. Δύο μυστηριώδη μπαούλα έχουν βρεθεί σε κάποια ακτή. Οι μαθητές προσκαλούνται στο ΚΥΚΠΕΕ για να ανοίξουν τα μπαούλα αυτά και να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν. Φτάνοντας στο περιβαλλοντικό κέντρο, οι μαθητές διαπιστώνουν πως το ένα από τα δύο μπαούλα είναι ξεκλείδωτο ενώ το άλλο κλειδωμένο. Στο ξεκλείδωτο μπαούλο βρίσκουν μία αποστολή και ένα χάρτη ο οποίος τους καθοδηγεί μέσα από μια σειρά διαδοχικών δραστηριοτήτων στο μυστικό συνδυασμό που χρειάζονται για να ξεκλειδώσουν το δεύτερο μπαούλο.
2. Αφόρμηση: Αισθήσεις και εξαγωγή εμπειριών.
Οι μαθητές χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν την ακτή και γενικότερα το παράκτιο τοπίο. Μοιράζονται μεταξύ τους κάποιες από τις εμπειρίες τους που είχαν για τη θάλασσα.
3. Μελετώ και ανακαλύπτω.
Οι μαθητές μελετούν και ανακαλύπτουν τους οργανισμούς που παρατηρούνται στην ακτή καθώς επίσης και τις τροφικές σχέσεις μεταξύ των οργανισμών αυτών. Οι μαθητές καλούνται επίσης να κάνουν μετρήσεις για τους αβιοτικούς παράγοντες και να συλλέξουν στοιχεία και υλικά από την ακτή, ώστε να είναι σε θέση να αναπαραστήσουν το φυσικό αυτό οικοσύστημα.
4. Η ακτή και ο άνθρωπος.
Οι μαθητές εντοπίζουν και μελετούν την παρουσία και τις επιδράσεις του ανθρώπου στην ακτή. Διερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τις ακτές και σκιαγραφούν τη σχέση αυτή.
5. Επίλυση προβλήματος.
Οι μαθητές επιστρέφουν στο εργαστήριο βιολογίας όπου επεξεργάζονται τα δεδομένα που συνέλεξαν στην ακτή και δημιουργούν ένα μοντέλο αναπαράστασης του οικοσυστήματος που μελέτησαν. Στο σημείο αυτό, οι μαθητές καταλήγουν στο μυστικό συνδυασμό και ξεκλειδώνουν το δεύτερο μπαούλο. Μελετούν κάποια επιπλέον δεδομένα που βρίσκουν στο δεύτερο μπαούλο, συζητούν τους προβληματισμούς τους και καταλήγουν σε συμπεράσματα. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αειφορική διαχείριση των ακτών και αναπτύσσουν θετικές προς το περιβάλλον στάσεις και αξίες.
6. Δράση.
Οι μαθητές επιστρέφοντας στο σχολείο τους καλούνται να συνεχίσουν τη δράση τους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο (τάξη, σχολείο, κοινότητα) για την προστασία των ακτών. Οι μαθητές μπορούν ακόμη να συμμετέχουν στο διαγωνισμό «Σώστε τις Ακτές» που προκηρύσσει το ΚΥΚΠΕΕ με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.