Τοποθεσία
Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) στεγάζεται στο αγρόκτημα του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Για την ακριβή τοποθεσία του κέντρου μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ακόλουθο χάρτη.
Χάρτης Διαδρομής
Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη διαδρομής.
Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη διαδρομής μέσω Google map
Εγκαταστάσεις
Το ΚΥΚΠΕΕ δημιουργείται με βάση σύγχρονες προδιαγραφές, αντλώντας εμπειρίες από ανάλογα κέντρα του εξωτερικού. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνει:
- Εκθεσιακό Χώρο – Μουσειοπαιδαγωγικό Υλικό
- Αίθουσα Προβολών – Συνεδρίων
- Εκπαιδευτικά Μονοπάτια μελέτης της Φύσης
- Παρατηρητήρια μελέτης της Άγριας ζωής και του τοπίου
- Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
- Βιολογικό Ελαιώνα
- Βοτανικό Κήπο Αρωματικών Βοτάνων της Κυπριακής Χλωρίδας
- Καλλιέργεια Τρούφων
Εκθεσιακός Χώρος – Μουσειοπαιδαγωγικό Υλικό
Το ΚΥΚΠΕΕ έχει δημιουργήσει, για πρώτη φορά στην Κύπρο, μουσειοπαιδαγωγικό υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το οποίο έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών. Βρίσκεται σε ειδικό εκθεσιακό χώρο στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.
Ο μαθητής μέσω των διαδραστικών αφισών δεν παρακολουθεί απλώς αλλά μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα εκθέματα, μέσω παιγνιδιών, πειραμάτων, αναπαράστασης φυσικών βιοτόπων, σταδιακής ανακάλυψης της πληροφορίας κ.α.
Το υλικό που δημιουργήθηκε συνδέεται άμεσα με τα αναλυτικά προγράμματα Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου. Ενθαρρύνει την διερεύνηση και την ανακάλυψη ενώ παράλληλα δραστηριοποιεί τις αισθήσεις, προκαλεί, παρακινεί, εμπνέει και μερικές φορές καταπλήσσει τους μαθητές.
Στοχεύει στο να συνεισφέρει στην διαπαιδαγώγιση περιβαλλοντικά εγγράμματων πολιτών με γνώσεις, αξίες και θετικές στάσεις απέναντι στο περιβάλλον.
Το Μουσειοπαιδαγωγικό υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΥΚΠΕΕ είναι οργανωμένο σε τρεις ενότητες:
- Φυσικό Περιβάλλον της χερσονήσου Ακρωτηρίου
- Ιστορία, Πολιτισμός, Παράδοση της χερσονήσου Ακρωτηρίου
- Περιβαλλοντικά προβλήματα – Ατομική και Συλλογική Δράση
Ο εκθεσιακός χώρος φιλοξένησε την πρώτη εφαρμογή tabletop στην Κύπρο, μια καινοτομία του ΚΥΚΠΕΕ σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ.
Εκθέματα Εκθεσιακού Χώρου
Τρισδιάστατη Αεροφωτογραφία της Χερσονήσου Ακρωτηρίου
Η δημιουργία της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου
Σημαντικοί Οικοτόποι της χερσονήσου Ακρωτηρίου
Πτηνοπανίδα της Χερσονήσου Ακρωτηρίου
Γνωρίζω τα κοχύλια και τους συγγενείς τους
Προστατέψτε τη Μεσόγειο
Αμμοθίνες της χερσονήσου Ακρωτηρίου
Τα πετρώματα της Κύπρου
Προϊσορικά είδη της χερσονήσου Ακρωτηρίου (νάνος ιπποπόταμος – νάνος ελέφαντας)
Ανακύκλωση
Τι μπορώ να κάνω για τη μείωση των σκουπιδιών
Προστατεύω τον πλανήτη από το σπίτι μου
Αίθουσα Προβολών – Συνεδρίων
Σε μια άρτια οργανωμένη αίθουσα προβολών προβάλλεται ντοκιμαντέρ για την οικολογική, αρχαιολογική, ιστορική και γεωλογική αξία της χερσονήσου, καθώς και για την ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της για σκοπούς εκπαίδευσης και ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης.
Εκπαιδευτικά Μονοπάτια μελέτης της Φύσης
Κατάλληλα σχεδιασμένα μονοπάτια μελέτης της φύσης που θα εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς σκοπούς με σκοπό την κατανόηση βιολογικών μονάδων και φυσικών φαινομένων αλλά και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.
Παρατηρητήρια μελέτης της Άγριας ζωής και του τοπίου
Μοναδικά παρατηρητήρια μελέτης της άγριας ζωής και ιδιαίτερα της σημαντικότατης πτηνοπανίδας της Δεσποτικής Λίμνης καθώς και των τοπίων της περιοχής.
Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Το κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (βιολογίας) μπορεί να προσφέρει στην εργαστηριακή μελέτη ομάδων μαθητών αλλά και ερευνητών με σκοπό την πληροφόρηση και κατανόηση των στοιχείων του περιβάλλοντος της χερσονήσου.
Βιολογικός Ελαιώνας
Βιολογική καλλιέργεια ελαιόδεντρων χωρίς τη χρήση οποιονδήποτε βλαβερών αγροχημικών και χημικών λιπασμάτων.
Βοτανικός Κήπος Αρωματικών Βοτάνων Κυπριακής Χλωρίδας
Ο Βοτανικός Κήπος από αρωματικά φυτά της Κυπριακής Χλωρίδας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα αρωματικά φυτά του τόπου μας.
Καλλιέργεια Τρούφων
Πρωτοποριακή καλλιέργεια τρούφων (ένα είδος υπόγειου μανιταριού) που αναπτύσσεται σε συμβίωση με τις ρίζες ελαιόδεντρων βιολογικής καλλιέργειας.