Home / Διαγωνισμοί / Διαγωνισμός “Σχολικοί Λαχανόκηποι”

Διαγωνισμός “Σχολικοί Λαχανόκηποι”

Διαγωνισμός ΚΥΚΠΕΕ με θέμα «Σχολικοί Λαχανόκηποι» για τη σχολική χρονιά 2016-2017

Ως γνωστό τα λαχανικά αποτελούν ένα βασικό στοιχείο στην καθημερινή μας διατροφή και ίσως το κυριότερο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ροπή προς την βιολογική γεωργία και την αγορά οργανικών και βιολογικών προϊόντων. Με γνώμονα αυτό και με την σκέψη στο γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα στρέφονται ολοένα και περισσότερο μακριά από τα φρούτα και τα λαχανικά, το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού συμβάλλει με κάθε τρόπο στις προσπάθειες ανάδειξης των οφελών από την καλλιέργεια και κατανάλωση βιολογικών λαχανικών.

Στο πλαίσιο αυτό προκηρύσσει Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Σχολικοί Λαχανόκηποι» σε συνεργασία με τα Φυτώρια Γιάννη Θεοδώρου ΛΤΔ. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης της Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού. Ο διαγωνισμός αποτελεί μια προσπάθεια οι μαθητές:

  • Να ανακαλύψουν καλλιεργήσιμα φυτικά είδη κατάλληλα για φύτευση σε λαχανόκηπους.
  • Να ανακαλύψουν τις ευεργετικές ιδιότητες από την κατανάλωση των λαχανικών που καλλιεργούν.
  • Να δημιουργήσουν κατάλληλο έδαφος για τη φύτευση των φυτών τους.
  • Να αναπτύξουν δημιουργικές δεξιότητες ώστε να δημιουργήσουν ένα αξιοθαύμαστο λαχανόκηπο.
  • Να αναλάβουν ατομική και συλλογική δράση με στόχο τη συντήρηση και φροντίδα του λαχανόκηπου.

Οι καλύτεροι λαχανόκηποι θα βραβευθούν με αξιόλογα βραβεία τα οποία θα ανακοινωθούν στη συνέχεια. 

Όροι Διαγωνισμού

  • Συμμετοχή στο διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν όλα τα σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης και επαρχίας Λεμεσού.
  • Ο διαγωνισμός αφορά τόσο νεοσύστατους όσο και προϋπάρχοντες λαχανόκηπους οι οποίοι εντοπίζονται στον χώρο του σχολείου.

Κριτήρια αξιολόγησης

  • Οργάνωση λαχανόκηπου: ο λαχανόκηπος παρουσιάζει μια καλή οργάνωση και δομή π.χ. τα φυτά είναι τοποθετημένα στο λαχανόκηπο ανά κατηγορία.
  • Εμφάνιση: ο λαχανόκηπος παρουσιάζει με εντυπωσιακή εμφάνιση π.χ. χρησιμοποιούνται διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, καρτέλες με πληροφορίες για τα φυτά κλπ.
  • Ποικιλία ειδών: ο λαχανόκηπος παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ειδών και δεν περιορίζεται σε μόνο ένα είδος π.χ. σε ένα σημείο του κήπου υπάρχουν μαρούλια, σε άλλο ντομάτες κοκ.
  • Διαχειριστικό πλάνο: οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς έχουν καταγράψει και υλοποιούν διαχειριστικό σχέδιο του λαχανόκηπου αποσκοπώντας στη μακροχρόνια διατήρηση του π.χ. υπάρχει καταγεγραμμένο πρόγραμμα που υλοποιείται από τους μαθητές αναφορικά με το πότισμα, την φροντίδα και την διάθεση της συγκομιδής του λαχανόκηπου κλπ.
  • Εκδηλώσεις / εμπλοκή τοπικής κοινότητας: οι μαθητές εφαρμόζουν δραστηριότητες ενημέρωσης της τοπικής κοινότητας για τον λαχανόκηπο τους π.χ. δημιουργούν ενημερωτικά φυλλάδια / αφίσες για ενημέρωση των γονέων κλπ.
  • Γενικά: συνεργατικό πνεύμα και ομαδικότητα μαθητών π.χ. συμμετέχουν μαθητές από διάφορα τμήματα και διαφορετικές ηλικιακές ομάδες κλπ.

 

Πίνακας κριτηρίων αξιολόγησης διαγωνισμού

 

Χρονοδιάγραμμα

Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει:

  • Να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής το αργότερο μέχρι τις 25/10/2016 μέσω:
  • Τηλεομοιότυπου (fax): 25335682, 25954901
  • e-mail: [email protected][email protected]
  • Να παραλάβουν δωρεάν φυτάρια για τη δημιουργία ή τον εμπλουτισμό των λαχανόκηπων από τις 25/10/2016 μέχρι και την 01/11/2016  από:
  • «ΦΥΤΩΡΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΛΤΔ, Τριών Ιεραρχών 10, 4520 Παρεκκλησιά, Λεμεσός. Τηλ.: 25634308, 99512523  
  • Η αξιολόγηση των λαχανόκηπων θα γίνει με επιτόπια επισκόπηση από λειτουργούς του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε. κατόπιν συνεννόησης με το σχολείο μεταξύ 05/12/2016 – 23/12/2016.


Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν, αν το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθήσουν Επιμορφωτικό Σεμινάριο που θα προσφερθεί από την Ερευνητική Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου (Συντονιστής Δρ. Κώστας Κορφιάτης) και να εφοδιαστούν με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.


Επιπλέον, οι μαθητικές ομάδες μπορούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΥΚΠΕΕ «Λαχανόκηποι: Σκέφτομαι – Συνεργάζομαι – Δρω». Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε από την Ερευνητική Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από αυτό επιλέγηκαν δραστηριότητες και προσαρμόστηκαν ώστε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες του ΚΥΚΠΕΕ. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό προωθείται η καλλιέργεια δεξιοτήτων διερεύνησης με επιτόπιες μελέτες στη φύση, η εννοιολογική κατανόηση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με τη δημιουργία και συντήρηση λαχανόκηπου, μέσω ολιστικής προσέγγισης και βιωματικής μάθησης. Οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις που υιοθετούνται είναι συνυφασμένες με τις αρχές και τη φιλοσοφία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία, προωθώντας παράλληλα το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Για συμμετοχή  στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώσετε την αίτηση που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε το συντομότερο δυνατό και στείλτε την στο τηλεομοιότυπο 25335682. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διεξαγωγή Επιμορφωτικού Σεμιναρίου «Σχολικοί Λαχανόκηποι»

Το Σάββατο, 10/12/2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης  (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, το Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα “Σχολικοί Λαχανόκηποι”, σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί κυρίως Δημοτικής, αλλά και Μέσης και Προδημοτικής Εκπαίδευσης.

Μετά από τον Χαιρετισμό – Καλωσόρισμα από τον Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΥΚΠΕΕ Δρ Ανδρέα Χατζηχαμπή, ακολούθησε Χαιρετισμός και Εισαγωγή στο Σεμινάριο από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Κώστα Κορφιάτη. Στη συνέχεια, η κα Στέλλα Πέτρου, ΕΕΠ του τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανάπτυξε το θέμα του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ασχοληθούν με θέματα που σχετίζονται με: 

  1. την παιδαγωγική αξία των Σχολικών Λαχανόκηπων,
  2. τα στάδια δημιουργίας ενός Λαχανόκηπου,
  3. ιδέες για την παιδαγωγική αξιοποίηση ενός λαχανόκηπου, και 
  4. τη σημασία και ιδέες σύνδεσης του σχολικού λαχανόκηπου με τη σχολική κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία του σχολείου και του περιβάλλοντός του.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν την πανέμορφη Δεσποτική Λίμνη και να ενημερωθούν για τη σημασία της ως την τελευταία υδατοσυλλογή γλυκού νερού στην Κύπρο, γεγονός που την καθιστά ως ένα υψηλής οικολογικής αξίας ενδιαίτημα τόσο για τα μεταναστευτικά πουλιά όσο και για τα αρπακτικά πτηνά της περιοχής.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν θα έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό “Σχολικοί Λαχανόκηποι: Σκέφτομαι, Συνεργάζομαι, Δρω”.

Παρουσίαση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου

Φωτογραφίες από το Επιμορφωτικό Σεμινάριο:


 

 

 

 

 

Κατά τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού οι μαθητές αξιοποίησαν παιδαγωγικά τους σχολικούς λαχανόκηπους σε διάφορα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος και χρησιμοποίησαν τα λαχανικά για να ενισχύσουν τους άπορους μαθητές των σχολείων τους αλλά και τα κοινωνικά παντοπωλεία της κοινότητάς τους. Σημαντική ήταν η εμπλοκή της κοινότητας και των γονιών των μαθητών τόσο κατά τη διάρκεια της φύτευσης όσο και της φροντίδας των λαχανικών.

Αποτελέσματα Παγκύπριου Διαγωνισμού “Σχολικοί Λαχανόκηποι”

Τα σχολεία που διακρίθηκαν είναι:

Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Περιφερειακό Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό «Ιαματική»

Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ: ΙΗ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παρεκκλησιάς

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Θέκλειο Γυμνάσιο 

Α’ Έπαινος: ΚΗ’ Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών

Β’ Έπαινος: Γυμνάσιο Επισκοπής

Γ’ Έπαινος: Νηπιαγωγείο Πάνω Κυβίδων

Φωτογραφίκό υλικό από τα σχολεία που βραβεύθηκαν:

 

Δελτίο Τύπου για τα αποτελέσματα του Παγκύπριου Διαγωνισμού “Σχολικοί Λαχανόκηποι”