Home / Τα είδη του μήνα 2012 / Το είδος του Μαρτίου 2012

Το είδος του Μαρτίου 2012

                                                                                                               

2012.03_Satureja thymbra
Όνομα:
Θρουμπί

Επιστημονικό Όνομα:
Satureja thymbra
 

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή: Όρθιος, πολύκλαδος, αρωματικός θάμνος, ύψους μέχρι 1m. Νεαροί βλαστοί, τριχωτοί, αδενώδεις. Φύλλα απλά, επιφυή, αντωοειδή ή ελλειπτικά, 7-18 x 2-7 mm, αδενώδη, οξυκόρυφα. Άνθη σε σπονδύλους που σχηματίζουν επάκριες, επιμήκεις, σταχυοειδέις ταξιανθίες. Κάλυκας 6 -8 mm, με σχεδόν ίσους, λογχοειδείς οδόντες. Στεφάνη, ροδινοπορφυρή, δίχειλη. Καρυίσκοι επιμηκείς 1,8 x 0,8 mm.

Εξάπλωση: Σαρδηνία, Ελλάδα και χώρες της Ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία μέχρι το Ισραήλ. Εντοπίζεται σε διάφορους τύπους οικοτόπων όπως Μεσογειακούς θαμνώνες, δάση ελιάς και χαρουπιάς και δάση τραχείας πεύκης. Στην Κύπρο εντοπίστηκε σε 4 θέσεις στη βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου μεταξύ Ακανθούς και Φλαμουδιού, και σε μια θέση στον Παχύαμμο Τιλλιρίας.

Ενδιαίτημα: Δασωμένες θέσεις με Pinus brutia και Cupressus sempervirens και θαμνώνες με Cistus spp. και άλλους χαμηλούς θάμνους. Απαντά σε ιζηματογενή και πυριγενή πετρώματα. (υψόμετρο 180 – 300 m).

Βιολογία: Άνθηση: Απρίλιος – Ιούλιος. Καρποφορία: Μάιος – Αύγουστος. Επικονίαση με μέλισσες. Παράγει αιθέρια έλαια με αμυντική λειτουργία. Τα αιθέρια έλαια του λειτουργούν ως ανιχνευτής βροχής, καθώς αναστέλλουν τη φύτρωση μέχρι να ξεπλυθούν από τη βροχή.

Κατάσταση διατήρησης και απειλές: Ο πληθυσμός περιλαμβάνει περίπου 2000 φυτά. Η συντριπτική πλειονότητα των φυτών περιορίζεται σε μια μόνο θέση, ενώ οι άλλες 4 θέσεις έχουν από 8 – 25 άτομα η κάθε μια. Απειλείται από πυρκαγιές, κατασκευή και βελτίωση δρόμων και εκχερσώσεις για γεωργικούς σκοπούς.

Αξία και Χρήσεις: Αρωματικό και αρτυματικό και κατάλληλο για βραχόκηπους. Οι νεαροί βλαστοί χρησιμοποιούνται ως άρτυμα σε διάφορα εδέσματα όπως κρέατα, ψαρικά, ομελέτες, σούπες και σάλτσες. Το αιθέριο έλαιο αξιοποιείται στην αρωματοποιία, για τον αρωματισμό ηδύποτων και του ψωμιού.

ΠΗΓΕΣ:

[1] Το κόκκινο βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου. Φιλοδασικός σύνδεσμος Κύπρου, 2007.
[2] Χατζηκυριάκου., Γ. (2007). Αρωματικά και Αρτυματικά φυτά στην Κύπρο