Home / Τα είδη του μήνα 2012 / Το είδος του Φεβρουαρίου 2012

Το είδος του Φεβρουαρίου 2012

Όνομα: Σαύρα του Τροόδους                             
Επιστημονικό Όνομα:
Phoenicolacerta troodica        
                                                                   

2012.02_Phoenicolacerta troodica     

    

       

                       

Περιγραφή
Μετρίου μεγέθους σαύρα με σχετικά μεγάλο κεφάλι και σκούρες γραμμές στο πλευρό. Συνολικό μήκος που φτάνει τα 22 εκ. με τα αρσενικά να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα θηλυκά. Η ουρά της έχει μέγεθος από 2 – 2.3 εκ. Τα χρώματα της είναι γκρίζο – καφέ με πράσινο – καφέ με μαύρες κηλίδες κατά μήκος της πλάτης. Έχει επίσης μια λωρίδα χρώματος κρεμ που ξεκινά από το ρύγχος και φτάνει μέχρι την κάτω πλευρά. Οι λωρίδες αυτές συνεχίζουν κατά μήκους του πάνω μέρους της ουράς και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Τα υπόλοιπα 2/3 της ουράς έχουν ένα ενιαίο καφέ χρώμα. Μπλε σημάδια είναι ιδιαίτερα εμφανή κατά τη διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος.

Εξάπλωση
Αυτό το είδος συναντάται σε ολόκληρο το νησί από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.500 m.

Οικολογία
Η σαύρα του Τροόδους ζει σε κήπους, χωράφια, περιβόλια, βραχώδεις και δασώδεις περιοχές καθώς και κοντά σε οικισμούς. Προτιμά σκιερά και δροσερά μέρη. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα το προτιμώμενο ενδιαίτημα είναι το δάσος, τα ξέφωτα και οι πλαγιές που διαθέτουν σημαντική κάλυψη από φυτά, ενώ στα χαμηλότερα οι πηγές, οι χωματερές, τα συντρίμμια και μερικές φορές καλά ριζωμένοι αμμόλοφοι κοντά στην ακτή. Η σαύρα τρέφεται με έντομα, ιδιαίτερα σκώρους, πεταλούδες και αράχνες αλλά τρώει επίσης φρούτα και σαλάτες.

Συμπεριφορά
Αναρριχώνται σε τοίχους και κλαδιά δέντρων όπου κυνηγούν. Έχουν την τάση να ζουν σε ζεύγη σε άνυδρες περιοχές ενω στις υγρές περιοχές ομαδοποιούνται. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτές οι σαύρες έχουν την τάση να παραμένουν κρυμμένες με στόχο να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Λόγω της προτίμησης τους για σκιερά ενδιαιτήματα προτιμούν τις πεδινές περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δραστηριοποιούνται νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

ΠΗΓΗ:
The Amphibians and Reptiles of Cyprus, Felix Baier, David J. Sparrow, Hans – Jorg Wiedl, 2009.