Home / Είδος του μήνα / Το είδος του Αυγούστου 2024

Το είδος του Αυγούστου 2024

 

Όνομα: Ζαμπαρέλα

 

Επιστημονικό όνομα: Αphanius phasciatus

 

Οικογένεια:       Cyprinodontidae

Περιγραφή:  Το Αphanius phasciatus, όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα με το όνομα Ζαμπαρέλα, της οικογένειας των Κυπρινοδοντίδων, αποτελεί ένα μικροσκοπικό ψάρι, το όποιο απαντάται σε μεσογειακά υφάλμυρα νερά, και ειδικότερα στα κεντρικά και δυτικά τμήματα των ακτών της Μεσογείου, αλλά και στον περσικό κόλπο.  Συνήθη ενδιαιτήματα του είναι οικότοποι με ρηχά παράκτια ύδατα, όπως για παράδειγμα λιμνοθάλασσες και αλμυρά έλη. Το Αphanius phasciatus μπορεί να επιβιώσει σε μεγάλες διακυμάνσεις αλατότητας καθώς και σε γλυκό νερό. Το ενδιαίτημα του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των χρωματισμών του.  Στην Κύπρο εντοπίζεται στην αλυκή Ακρωτηρίου, και σε έλη και λιμνοθάλασσες της επαρχίας Αμμοχώστου.

Χαρακτηριστικά: Το μέγεθος τους δεν ξεπερνά τα 6 εκατοστά.  Η Ζαμπαρέλα τρέφεται με μικρά υδρόβια οστρακόδερμα, σκουλήκια, προνύμφες εντόμων και ζωοπλαγκτόν. Επίσης, τρέφεται και με φυτικά υλικά, όπως φύκια. Η αναπαραγωγική περίοδος της λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μηνών.

Προστασία: Παρόλο που σήμερα δεν υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισής σε επίπεδο είδους, αρκετοί μεμονωμένοι πληθυσμοί δυστυχώς απειλούνται για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι η παράνομη και ανεξέλικτη διέλευση επισκεπτών και οχημάτων μέσα στους υδροβιότοπους, όπου εντοπίζεται το είδος αυτό. Επιπρόσθετα, σημαντικές περιβαλλοντικές απειλές ανθρωπογενούς προέλευσης είναι και η μόλυνση του ενδιαιτήματος του από σκουπίδια ή από παρακείμενες ανθρώπινες δραστηριότητες, η υποβάθμιση και ο κατακερματισμός των οικοτόπων τους. Ας προσπαθήσουμε όλοι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε κοντά σε ένα τέτοιο υγρότοπο να ελαχιστοποιήσουμε το αντίκτυπο που θα έχουμε σε αυτό. 

Πηγές

  1. http://biodiversitycyprus.blogspot.com/2016/04/aphanius-cf-fasciatus-mediterranean.html
  2. https://www.seriouslyfish.com/species/aphanius-fasciatus/
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_killifish
  4. https://link.springer.com/article/10.1007/s10750-021-04627-5

 

Πηγή Φωτογραφίας:

https://www.flickr.com/photos/rolando_criniti/34518078095

About annafiakkou

Διαβάστε επίσης

Το είδος του Οκτωβρίου 2024

  Όνομα:  Φλαμίνγκο   Επιστημονικό όνομα:  Phoenicopterus roseus   Οικογένεια:  Phoenicopteridae     Περιγραφή:  Τα ...