Home / Είδος του μήνα / Το είδος του Ιανουαρίου 2023

Το είδος του Ιανουαρίου 2023

 

Όνομα: Κουρτουνιά

 

Επιστημονικό  όνομα: Ricinus Communis

 

Οικογένεια: Euphorbiaceae

 

 

 

 

Περιγραφή

Η κουρτουνιά ή όπως αλλιώς ονομάζεται ο Ρίκινος ο κοινός που συμφωνεί με το επιστημολογικό της όνομα Ricinus Communis στα Λατινικά ανήκει στην κατηγορία των επιγενών ειδών φυτών της Κύπρου.  Ανήκει στην οικογένεια Euphorbiaceae.

 

Χαρακτηριστικά

Είναι μαλακόξυλος, φυλλοβόλος και πολυετής θάμνος που το ύψος του κυμαίνεται από 5 εώς 13m. Τα φύλλα της κουρτουνιάς έχουν σχήμα παλαμοειδές σε χρώμα πράσινο ή ελαφρώς κόκκινο και τα κατακίτρινα άνθη της βγαίνουν σαν ταξιανθίες, όπου κρέμονται οι καρποί, οι οποίοι έχουν μικρό ωοειδές σχήμα που μοιάζει με καψούλα και είναι καλυμμένοι με μαλακά αγκάθια. Μέσα στους καρπούς υπάρχουν οι σπόροι, οι οποίοι στην όψη μοιάζουν με φασόλια και είναι άκρως δηλητηριώδεις και τοξικοί για τον άνθρωπο.

Στην Κύπρο καλλιεργείται ως φαρμακευτικό και βιομηχανικό φυτό για το λάδι που περιέχεται στους καρπούς του, το κοινώς ονομαζόμενο ρετσινόλαδο (Oleum Recini). Το ρετσινόλαδο περιέχει περίπου 40% – 60% λάδι, το οποίο έχει πολύ ισχυρές ιδιότητες ως καθαρτικό μέσο αλλά και ως δυναμωτικό. Το ρετσινόλαδο ονομάζεται και καστορέλαιο και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία σαπουνιών, χρωστικών ουσιών, βερνικιών, φαρμακευτικών ειδών και αρωμάτων. Ακόμα, είναι πολύτιμο ως προς τη χρήση του σε εν γενεί μηχανές ιδιαιτέρως λεπτών μηχανών των αεροπλάνων, γιατί έχει το ιδιαίτερο γνώρισμα να μην πήζει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για αυτό θεωρείται ένα από τα πρώτα εξαγώγιμα διεθνή εμπορικά προϊόντα.

 

Προστασία

Κοιτάζοντας τη διαχρονική χρήση της κουρτουνιάς σε διάφορους τομείς δυναμώνει την ανάγκη να διατηρήσουμε την εφαρμογή της στο σήμερα, το αύριο και το μέλλον.

 

Πηγές:

[1] Τσιντίδης, Τ., Χατζηκυριάκου, Γ & Χριστοδούλου, Χ. (2002) Δέντρα και Θάμνοι στην Κύπρο. Λευκωσία: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη – Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου

[2] http://healingfairies.com/%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC/

[3] http://www.valentine.gr/linkOfTheMonth_gr-january2009.php

[4] http://www.floridata.com/ref/R/rici_com.cfm

[5] http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/0/2DFC26BB3383789CC225722C00340B6F/$file/Toxic%20Trees%20and%20Shrubs.pdf

[6] http://www.ftiaxno.gr/2013/10/h-kalliergeia-kai-h-xrisi-ths-retsinoladias.html

 

 

Πηγή φωτογραφίας:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Ricinus_communis#mediaviewer/File:Ricinus_communis5.jpg

About annafiakkou

Διαβάστε επίσης

Το είδος του Οκτωβρίου 2024

  Όνομα:  Φλαμίνγκο   Επιστημονικό όνομα:  Phoenicopterus roseus   Οικογένεια:  Phoenicopteridae     Περιγραφή:  Τα ...