Home / Τα είδη του μήνα 2012 / Το είδος του Αυγούστου 2012

Το είδος του Αυγούστου 2012

Όνομα: Γραμμωτή Νεροχελώνα                           
Επιστημονικό Όνομα: 
Mauremys rivulata         

 2012.08_Mauremys rivulata                                                                                  

 

 

 

 

Περιγραφή
Η Γραμμωτή Νεροχελώνα είναι μια μεσαίου μεγέθους νεροχελώνα με ένα όχι ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλι και μακρύ λαιμό. Έχει μικρό και οβάλ κέλυφος χρώματος μαύρου. Το κεφάλι, ο λαιμός, τα άκρα και η ουρά της έχουν χρώμα μαύρο προς γκρι, ενώ η χελώνα διαθέτει επίσης γραμμές σε χρώμα  κίτρινο ή απαλό κρεμώδες. Τα θηλυκά έχουν πιο κυρτό καβούκι, είναι μεγαλύτερα και έχουν λεπτότερη και μικρότερη ουρά από τα αρσενικά.

Οικολογία
Η συγκεκριμένη χελώνα είναι ένα ημιυδρόβιο ερπετό το οποίο συναντάται σε ένα ευρύ φάσμα από λίμνες γλυκού νερού και ρέματα. Κάποια από τα ρέματα συνήθως έχουν νερό όλο το χρόνο ή τουλάχιστον χωρίζονται σε μεγαλύτερα τμήματα τα οποία διατηρούν το νερό. Οι παραθαλάσσιες περιοχές αυτών των ρεμάτων συνήθως καλύπτονται από πυκνή βλάστηση η οποία παρέχει καταφύγιο για τη χελώνα. Οι νεροχελώνες είναι παμφάγα ζώα, τρέφονται με αμφίβια, γυρίνους, υδρόβια έντομα και προνύμφες, μαλάκια και με διάφορα φυτά. Όσο για τις ανήλικες χελώνες, καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες μέσω του κρέατος.

Όσο αφορά τον κύκλο αναπαραγωγής της Γραμμωτής Νεροχελώνας στην Κύπρο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία. Τα μικρά των χελωνών συνήθως εκκολάπτονται κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαίου. Σε ξηρότερες και πιο ζεστές χρονιές η εκκόλαψη μπορεί να γίνει και Φεβράρη ή αρχές Μαρτίου. Μια τυπική ωοτοκία των χελώνων περιλαμβάνει 4-6 αυγά με εύθραυστο κέλυφος μεγέθους 22-36mm. Στην Κύπρο λένε ότι οι Γραμμωτές Νεροχελώνες φέρνουν τύχη γιαυτό και πολλοί τις συλλέγουν για να τις πουλήσουν. Ως εκ τούτου αλλά και λόγω της καταστροφής του ενδιαιτήματος του, το είδος αυτό συμπεριλαμβάνεται στα κινδυνεύοντα.

Συμπεριφορά
Το ζευγάρωμα γίνεται συνήθως κάτω από το νερό, αλλά μπορεί περιστασιακά να το συναντήσουμε και στην ξηρά. Τα αυγά τοποθετούνται σε μαι τρύπα στο έδαφος η οποία σκάβεται από το θηλυκό.

ΠΗΓΗ:
The Amphibians and Reptiles of Cyprus