Home / Η Ορθόδοξη προσέγγιση στις σύγχρονες εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας και της Γενετικής Μηχανικής στα φυτά και στα ζώα

Η Ορθόδοξη προσέγγιση στις σύγχρονες εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας και της Γενετικής Μηχανικής στα φυτά και στα ζώα

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν περιορίστηκε μόνο στην κατάχρηση του κόσμου, μέσα από τον υπερκαταναλωτισμό, την υπεράντληση των φυσικών πόρων, την καταστροφή και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, την εξαφάνιση των ειδών και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η αλαζονική μανία του, τόν οδήγησε στις μέρες μας και σε ένα ακόμη μεγαλύτερο, βαθύτερο και πιο επικίνδυνο τρόπο εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και της φύσης. Προχώρησε στην αλλοίωση των ίδιων των γενετικών χαρακτηριστικών των ειδών, φυτών και ζώων ακόμα και αυτού του ανθρώπου. Η επέμβαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα είδη να μην είναι πλέον τα ίδια όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ο σύγχρονος βιολογικός κλάδος της Γενετικής Μηχανικής δημιουργεί σύγχρονες χίμαιρες που καλούνται διαγονιδιακοί οργανισμοί. Οι πρώτοι διαγονιδιακοί οργανισμοί δημιουργήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Γενετική Μηχανική έχει τη δυνατότητα ανασυνδυασμού του γενετικού υλικού (συνήθως DNA) ενός οργανισμού, με την εισαγωγή ξένου γενετικού υλικού, που προέρχεται από οργανισμούς του ιδίου ή και διαφορετικού είδους, σπάζοντας το φράγμα των ειδών και δημιουργώντας οργανισμούς με γενετικό υλικό προερχόμενο από διαφορετικά είδη φυτών, ζώων ή ακόμα και μικροοργανισμών. Αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης είναι η αλλοίωση των χαρακτηριστικών των οργανισμών με την ενσωμάτωση νέων χαρακτηριστικών τα οποία είναι επιθυμητά από τον άνθρωπο και εξυπηρετούν τις πραγματικές ή τις εικονικές του ανάγκες. Οδηγούν μεταξύ άλλων σε αυξημένη παραγωγή, σε ανθεκτικότητα έναντι των ζιζανίων, σε ανθεκτικότητα έναντι ασθενειών, σε καλύτερο άρωμα, χρώμα ή μέγεθος ή ακόμα σε ανθεκτικότητα στη ξηρασία ή σε άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η εωσφορική αυτολατρεία του ανθρώπου, τόν οδηγεί ακόμα και στο να παίζει τον ρόλο του Θεού, δημιουργώντας συνθετικά γονίδια, συνθετικά χρωματοσώματα ακόμα και ολόκληρους συνθετικούς οργανισμούς, στα πλαίσια ενός νέου κλάδου της Βιολογίας που ονομάζεται Συνθετική Βιολογία. Αυτοί οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί ή οι Συνθετικοί Οργανισμοί και τα προϊόντα τους (μεταλλαγμένα) προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (πατεντάρονται) και τυγχάνουν εκμετάλλευσης από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην οικονομική και άλλη εξάρτηση από τις μεγάλες αυτές εταιρείες με ολέθρια αποτελέσματα. Ένα άρθρο στο Scientific American Magazine καταλήγει: «Η αγροτική επανάσταση είναι πολύ σπουδαία για να εγκλωβιστεί πίσω από κλειστές πόρτες». Επιπλέον, μια σειρά από μελέτες, η ανασκόπηση των οποίων δεν εμπίπτει στους σκοπούς αυτής της εργασίας, αναδεικνύουν τις επιπτώσεις των οργανισμών αυτών στην υγεία και το περιβάλλον. Ενώ τα οικονομικά οφέλη που ευαγγελίζονταν λόγω της υποσχόμενης αύξησης της αγροτικής παραγωγής, με βάση άλλες ανεξάρτητες επιστημονικές εργασίες, φαίνεται να αποτελούν άνθρακα αντί θησαυρό.

Απόσπασμα από το βιβλίο Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης.

Ανδρέας Χατζηχαμπής (2015). Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης. Λεμεσός: Εκδ. Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, σελ. 127-129.

Κεντρική σελίδα Ορθοδοξία και Περιβάλλον 

Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης