Home / Τα είδη του μήνα 2016 / Το είδος του Μαρτίου 2016

Το είδος του Μαρτίου 2016

Eidos Martiou_2016

Όνομα: Η κυπριακή μέλισσα                   
Επιστημονικό Όνομα:
 Apis Mellifera Cypria                                                                                                                                                                                                                                          

                                                         
         

         

Περιγραφή
Μέλισσα, ένας ξεχωριστός εργάτης της φύσης! Ανήκει στα Υμενόπτερα και είναι από τα πιο ωφέλιμα έντομα. Η κοινωνία των μελισσών αποτελεί πρότυπο συνεργασίας, ομαδικότητας, εργατικότητας και αυτοθυσίας. Η προσφορά της στη φύση και στη διατροφή του ανθρώπου είναι πολυτιμότατη.

Εξάπλωση
Στο νησί μας συναντούμε ένα ενδημικό είδος μέλισσας, την Κυπριακή Μέλισσα Apis Mellifera Cypria [3] . Από αποτελέσματα μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί για τη φυλή αυτή των μελισσών εντυπωσιάζει ο τρόπος αμυντικής συμπεριφοράς που εκδηλώνει η κυπριακή μέλισσα απέναντι στη σφήκα Vespa Orientalis, η οποία αποτελεί τον κυριότερο φυσικό εχθρό τους [4,5].

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Κατά τη μελέτη της συμπεριφοράς των κυπριακών μελισσών απέναντι στις ανατολίτικες σφήκες παρατηρήθηκαν δύο αξιοθαύμαστες συμπεριφορές [6]. Η πρώτη στρατηγική αντιμετώπισης των σφηκών αφορά τη συγκέντρωση γύρω από τη σφήκα πολλών μελισσών, γύρω στις 200-250, οι οποίες οργανωμένα, προσπαθούν να κυκλώσουν τη σφήκα και να την ακινητοποιήσουν προκαλώντας της θάνατο λόγω ασφυξίας. Η δεύτερη στρατηγική αφορά το φράξιμο των εισόδων των κυψελών με πρόπολη, αφήνοντας μόνο μικρά ανοίγματα από τα οποία οι σφήκες δυσκολεύονται να περάσουν λόγω του μεγέθους τους. Έτσι κατά την επίθεση από σφήκα οι μέλισσες αποφεύγουν κάθε σύγκρουση με τη σφήκα [7].

Απειλές
Σημαντικές απειλές που ευθύνονται για τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών στην Κύπρο είναι οι δηλητηριάσεις των εντόμων αυτών από φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, η καταστροφή μελισσιών από άγνοια και έλλειψη σεβασμού και η καταστροφή των βιοτόπων των μελισσών, για παράδειγμα μέσω των εκχερσώσεων φυσικών περιοχών για οικιστικούς σκοπούς.

Πηγές:
[1] Χριστίνα Χριστοδούλου, «Η προσφορά και το τίμημα των μελισσών», Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων-Μελισσοκομικό Κέντρο
[2] http://savethebees.gr/
[3] Grace, A. (2010): Introductory Biogeography to Bees of the Eastern Mediterranean and Near East. Bexhill Museum, Sussex, United Kingdom
[4]  Butler, C.G. (1954). The World of the Honeybee. Collins, London. pp.226.
[5] Morse, R.A. (1978) Honey bee pests, predators, and diseases. Cornell University Press, Ithaca, N.Y., USA. pp.430.
[6] Papachristoforou et al. (2011). Attack or retreat: contrasted defensive tactics used by Cyprian honeybee colonies under attack from hornets. Behavioural Processes, 86: 236-241.
[7] Papachristoforou, A., et al. (2007). Smothered to death: hornets asphyxiated by honeybees, Current Biology 17: R795-796.
[8] Papachristoforou, A., et al. (2008). High frequency sounds produced by Cyprian honeybees Apis mellifera cypria when confronting their predator, the Oriental hornet Vespa orientalis. Apidologie 39: 468-474.
[9]http://the-drone.blogspot.com

Πηγή φωτογραφίας
http://cybeeas.org/%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1-apis-mellifera-cypria/

Διαβάστε επίσης

Τα είδη του 2016

                              ...