Όνομα: Κόσσυφος ο κοινός
Επιστημονικό όνομα: Turdus merula – Linnaeus
Κοινή ονομασία: Μαυρόπουλος, μαυρότσιηκλα
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Φύλο: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeniformes)
Οικογένεια : Κοτσυφίδες (Turdidae)
Γένος: Κότσυφας (Turdus)
Είδος: T.merula
Περιγραφή
Το αρσενικό είναι κατάμαυρο με εξαίρεση τον οφθαλμικό δακτύλιο και το ράμφος που είναι κίτρινα. Το θηλυκό έχει σκούρο καστανό χρώμα στο άνω μέρος(φτερά, ράχη, κεφαλή, ουρά) και ανοικτό καφέ στο κάτω μέρος με σκούρα στίγματα στο στήθος. Το ράμφος είναι σκούρο με πολύ ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Έχουν και διαφορετικά φωνητικά καλέσματα, ενώ τα νεαρά πουλιά μοιάζουν με το θηλυκό.
Ενδιαίτημα
Συχνάζει σε δάση, θαμνώνες, κήπους και κατοικημένες περιοχές.
Τροφή
Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια και καρπούς δένδρων και θάμνων (πχ μούρα)
Εξάπλωση
Για την Κύπρο είναι ένας κοινός χειμωνιάτικος επισκέπτης. Έρχονται κατά τον Οκτώβριο και φεύγουν το Φεβρουάριο μέχρι και Μάρτιο. Μερικά ζευγάρια μένουν στην Κύπρο για να περάσουν το χειμώνα και να αναπαραχθούν. Φωλιές έχουν εντοπισθεί στο Τρόοδος.
Το βρίσκουμε σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση και Άπω Ανατολή μέχρι την Ινδία και Κίνα, ενώ το συναντούμε και στη Βόρεια Αφρική και Αυστραλία αλλά απουσιάζει από την Αμερικανική ήπειρο
Αναπαραγωγή
Στη φωλιά του, που είναι κατασκευασμένη από χόρτα και φύλλα ανακατεμένα με λάσπη και τοποθετημένη σε δένδρα ή θάμνους, γεννά 3-5 αυγά με σκούρα καφέ στίγματα και τα οποία κλωσσά μόνο το θηλυκό για 13-14 ημέρες. Οι νεοσσοί σε 15 περίπου μέρες εγκαταλείπουν τη φωλιά. Γεννούν μια ή δύο φορές το χρόνο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.
ΠΗΓΕΣ:
[1] Βιβλίο «Τα πουλιά που φωλιάζουν στην Κύπρο» -Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου
[2] Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου – Λευκωσία 1997
[3] Βιβλίο «Τα πουλιά της Κύπρου» – Λουκά Χριστοφόρου
[4] http://el.wikipedia.org
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://el.wikipedia.org