Home / Τα είδη του μήνα 2016 / Το είδος του Σεπτεμβρίου 2016

Το είδος του Σεπτεμβρίου 2016

Eidos tou Septemvriou_2016_careta careta

Όνομα: Χελώνα Καρέτα-Καρέτα
Επιστημονικό όνομα: Caretta caretta
Οικογένεια: Cheloniidae

                                              

                                                         

         

Περιγραφή
H ενήλικη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα αποτελεί ερπετό, το οποίο ζυγίζει από 80 έως 200 κιλά και το μήκος του κυμαίνεται από 70 έως 95 εκατοστά [1,2]. Αποτελεί τη δεύτερη χελώνα παγκοσμίως με το πιο σκληρό κέλυφος. Το κεφάλι και το καβούκι έχουν ένα κίτρινο-πορτοκαλί ή και κοκκινο-καφέ χρώμα, ενώ το πλάστρο είναι συνήθως ωχρό κίτρινο. Ο λαιμός και οι πλευρές της χελώνας στο πάνω μέρος είναι καφέ και κίτρινες στο πλάι και στο κάτω μέρος. Οι ενήλικες αρσενικές χελώνες διακρίνονται από τις θηλυκές, καθώς έχουν μακρύτερες ουρές και νύχια, μικρότερο πλάστρο, ευρύτερα και λιγότερο θολωτά κέλυφη και συνήθως ευρύτερα κεφάλια.Το φύλο καθορίζεται από τη θερμοκρασία της υπόγειας φωλιάς. Τα αυγά που διατηρούνται σε σταθερή θερμοκρασία 32°C γίνονται θηλυκά, αυτά που επωάζονται σε θερμοκρασία 28°C γίνονται αρσενικά, ενώ η θερμοκρασία 30°C δίνει ίσο αριθμό θηλυκών και αρσενικών [4].

Ενδιαίτημα
Η καρέτα-καρέτα εξαρτάται απόλυτα από τη στεριά για τη διαιώνισή της, αφού εκεί συμβαίνει η ωοτοκία, η εκκόλαψη και η επακόλουθη είσοδος των νεοσσών στη θάλασσα [1]. Γενικότερα, όμως, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στον ανοιχτό ωκεανό και σε ρηχά παράκτια ύδατα, με σπάνιες επισκέψεις στην ξηρά. Απαντάται στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ζει σε νερά σε θερμοκρασίες 27-28 ° C [4].

Τροφή
Είναι παμφάγο ζώο, το οποίο τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα του βυθού, παρουσιάζοντας ιδιαίτερη προτίμησή στις μέδουσες ή κοινώς τσούχτρες [1,2]. Τα μεγάλα και ισχυρά σαγόνια της αξιοποιούνται ως αποτελεσματικά εργαλεία για να κομματιάσει τα θηράματά της [4].

Αναπαραγωγή
Ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου 30 ετών, επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Στην Κύπρο γεννά στις παραλίες της Λάρας / Τοξεύτρας, αλλά οι κύριες παραλίες αναπαραγωγής της είναι αυτές της Πόλης / Λίμνης στον Κόλπο Χρυσοχούς [1,2]. Γεννούν τα αυγά τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα οποία θάβει στην άμμο, κοντά στο νερό, και η εκκόλαψή τους διαρκεί δύο μήνες. Μόλις εκκολαφθούν οι νεοσσοί, που είναι περίπου 100 σε κάθε φωλιά, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου, κυρίως τη νύχτα, και τρέχουν αμέσως προς την θάλασσα, έχοντας ως οδηγό την  αντανάκλαση του φεγγαριού ή των αστεριών στην επιφάνεια του νερού [1,4]. Έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής, καθώς μετά την ωοτοκία δεν μπορούν να ωοτοκήσουν ξανά για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια [4].

Προστασία
Τα τελευταία χρόνια η χελώνα αυτή απειλείται με εξαφάνιση [1,2], γι’ αυτό και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς αλλά και περιβαλλοντικές ομάδες. Υπάρχουν και κέντρα διάσωσης αυτών των χελωνών στο νησί μας. Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των  χελωνοφωλιών στην Κύπρο, η ύπαρξη των Καρέτα-Καρέτα απειλείται από ποικίλους εχθρούς με κυριότερο τον άνθρωπο [3]. Μερικοί από αυτούς είναι η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη  που υποβαθμίζει και καταστρέφει τους βιότοπους αναπαραγωγής τους,  ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες, τα φώτα που αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων και η ρύπανση των θαλασσών [1,2].

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://pafospress.com
[2] www.prasinipriza.com
[3] http://thalassiesxelones.blogspot.com/p/blog-page_815.html
[4] https://el.wikipedia.org/wiki/Caretta_caretta

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.lgblog.gr/article/3822/gnorizontas-tin-kareta-kareta

Διαβάστε επίσης

Τα είδη του 2016

                              ...