Home / Unpublished / Το είδος του Ιουλίου 2018

Το είδος του Ιουλίου 2018

 

Όνομα: Κυπριακό Νερόφιδο
Επιστημονικό όνομα: Νatrix natrix cypriaca
Οικογένεια: Colubridae

 

 


Περιγραφή
Το μήκος του σώματός του δεν ξεπερνά το 1μ., ενώ το θηλυκό είναι λίγο μεγαλύτερο από το αρσενικό. Στην Κύπρο υπάρχουν τρεις χαρακτηριστικές παραλλαγές χρωμάτων. Το πιο συνηθισμένο είναι γκρίζο, ασπροκίτρινο μέχρι σκούρο καφέ, με στρογγυλές μαύρες βούλες ή γραμμές στο μέσο και στα πλαίνα μέρη του σώματος. Επίσης, υπάρχουν ακόμα κάποια με μαύρο χρώμα και ένας αριθμός μαυροκαφέ νερόφιδων σημαδεμένα με μικρές φωτεινές κηλίδες[1,2]. Θεωρείται υδρόβιο και ημερόβιο φίδι, δηλαδή δεν κινείται τη νύχτα. Είναι άριστος κολυμβητής, καταδύεται εύκολα και κυνηγά κυρίως τη λεία του μέσα στο νερό[1,2]. 

Χαρακτηριστικά
Το νερόφιδο συναντάται από το τέλος Μαρτίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου [1]. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν δαγκώνει ούτε έχει δηλητήριο. Ο μόνος τρόπος άμυνας που έχει είναι η έκκριση ενός δύσοσμου υγρού από τους αδένες του [1,2]. Ο βασικός εχθρός του είναι ο άνθρωπος ο οποίος το σκοτώνει από αμάθεια, καθώς επίσης και άλλα φίδια [1,2]. 

Εξάπλωση
Βρίσκεται σε περιοχές που αρχίζουν από το επίπεδο της θάλασσας και φθάνουν σε υψόμετρο 700μ. Συγκεκριμένα, συναντάται σε φράκτες, ρυάκια στους βόρειους πρόποδες του Τροόδους και σε λίμνες στο ανατολικό μέρος του νησιού [1]. Στην περιοχή Αετόκρεμνος στο Ακρωτήρι, που είναι το αρχαιότερο αρχαιολογικό σημείο της Κύπρου, ανακαλύφθηκαν απολιθώματα του είδους φιδιού από το οποίο προέρχεται το Κυπριακό Νερόφιδο που χρονολογούνται στα 10 000 π.Χ. [1].

Αναπαραγωγή
Το ζευγάρωμα γίνεται την περίοδο Μαΐου- Ιουνίου και η εκκόλαψη των αυγών, συνήθως 4-13 αυγά, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Το νερόφιδο συναντάται από το τέλος Μαρτίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου [1].

Τροφή
Η τροφή του αποτελείται κυρίως από βατράχους και σπάνια από ψάρια [1,2].

Προστασία
Το νερόφιδο της Κύπρου είναι ένα από τα πιο σπάνια υποείδη φιδιών στην Κύπρο και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η ύπαρξη του φιδιού αυτού στο νησί μας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από έναν ερευνητή που επισκέφθηκε το νησί το 1787. Το φίδι αυτό στο παρελθόν ήταν πολύ κοινό στην Κύπρο όμως ο πληθυσμός του άρχισε να μειώνεται σημαντικά από τις αρχές του 1960[1].  Σήμερα μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο μερικούς μικρούς και οριακούς πληθυσμούς του φιδιού αυτού σε μερικές μόνο περιοχές της Κύπρου [2].

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://agrino.org/fishing/gr/htmldocs/grass_snake.html

[2] http://kinigicy.blogspot.com/2012/09/natrix-natrix-cypriaca.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
©Γιώργος Κωνσταντίνου

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Τελετή Βράβευσης για Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία 2020

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ & ...