Home / Είδος του μήνα / Το είδος του Ιουνίου 2024

Το είδος του Ιουνίου 2024

Όνομα:  Φίνα η κοντονούρα

Επιστημονικό όνομα:  Macrovipera lebetina

Οικογένεια: Viperidae

 

Περιγραφή:  «Φόβος και τρόμος η φίνα», μια φράση που αναγράφεται συχνά πυκνά στους υπέρτιτλους των ΜΜΕ σπέρνοντας πανικό σε μικρούς και μεγάλους.   Τι πραγματικά γνωρίζουμε όμως για το ερπετό αυτό και ποιοι οι μύθοι και οι πραγματικότητες γύρω από την ύπαρξη του; Η φίνα, κουφή ή κοντονούρα όπως συχνά ονομάζεται στην Κύπρο με το λατινικό όνομα Macrovipera lebetina αποτελεί ένα από τα 320 διαφορετικά είδη οχιάς και το μοναδικό αντιπρόσωπο της οικογένειας στην Κύπρο.  Το δηλητήριο της φίνας είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο αφού προκαλεί καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, παράλυση και καταστροφή των ιστών. Η φίνα δεν είναι επιθετική προς τον άνθρωπο αλλά επιτίθεται μόνο εάν νιώσει ότι απειλείται ή εάν πατηθεί κατά λάθος. Επιπρόσθετα, η αντίληψη ότι στην Κύπρο η φίνα μπορεί να φτάσει σε μήκος που να ξεπερνά τα 2m και παρουσιάζει κέρατο στην πρόσθια περιοχή του κεφαλιού δεν αποτελούν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία..

 

Χαρακτηριστικά:  Χαρακτηρίζεται κυρίως από το πολύ χοντρό σώμα που καταλήγει σε ιδιαίτερα κοντή ουρά δίνοντας την εντύπωση ότι το σώμα «κόβεται» απότομα στην περιοχή της ουράς. Το κεφάλι είναι τριγωνικό ενώ χαρακτηριστική η κόρη του ματιού είναι κάθετη και διαστέλλεται το βράδυ.  Το φίδι συναντάται σε ολόκληρο το νησί κυρίως κοντά σε πετρώδεις / θαμνώδεις πλαγιές και σε σημεία με εύκολη πρόσβαση σε νερό. Τρέφεται με πουλιά και τρωκτικά τα οποία συλλαμβάνει με στήσιμο ενέδρας αφού το χρώμα του σώματος του φιδιού ευνοεί την απόκρυψη.  Η αναπαραγωγική περίοδος του φιδιού ορίζεται μεταξύ Απριλίου – Ιουνίου ενώ η ωοτοκία συμβαίνει κατά το τέλος της θερινής περιόδου όπου το θηλυκό άτομο γεννά 15-25 αυγά η επώαση των οποίων διαρκεί 35 περίπου μέρες.

Προστασία: Η μεγαλύτερη απειλή για την φίνα σήμερα δεν είναι άλλη παρά η άγνοια του ανθρώπου αφού βασιζόμενος στον φόβο και στην ημιμάθεια του σκοτώνει τις φίνες όπου και αν εντοπιστούν, ακόμη και αν ο ίδιος ο άνθρωπος έχει εισβάλει στο φυσικό ενδιαίτημα του ζώου.

 

Πηγές:

[1] Νικολάου Χ., Παφίλης Π., Λυμπεράκης Π., 2014: Τα ερπετά και τα αμφίβια της Κύπρου. Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, 2014
[2] http://www.cypruspet.com/component/content/article?id=191
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Macrovipera_lebetina

 

Πηγή Φωτογραφίας:

http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/0/57C373CC01CC8607C225707300303EAA/$file/%CE%A6%CE%AF%CE%BD%CE%B1%20-%20Macrovipera%20lebetinaLrg.jpg?OpenElement

About annafiakkou

Διαβάστε επίσης

Το είδος του Οκτωβρίου 2024

  Όνομα:  Φλαμίνγκο   Επιστημονικό όνομα:  Phoenicopterus roseus   Οικογένεια:  Phoenicopteridae     Περιγραφή:  Τα ...