Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Το 2016 είναι το θερμότερο έτος από το 1880

Το 2016 είναι το θερμότερο έτος από το 1880

%cf%84%ce%bf-2016-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-1880Παρόλο που οι επιστήμονες ανά διαστήματα τονίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής της περιβαλλοντικής  μας στάσης ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εντούτοις πολλές φορές κλείνουμε τα αυτιά στις προειδοποιήσεις αφού θεωρούμε πως τα φαινόμενα αυτά αφορούν το μακρινό μέλλον. Τι γίνεται όμως αν το μακρινό μέλλον είναι πιο κοντά απ’ ότι υπολογίζουμε;

Το τέλος του 2016 βρίσκει την επιστημονική κοινότητα περισσότερο ανήσυχη από ποτέ αφού όπως καταδεικνύουν οι μέχρι στιγμής μετρήσεις, η χρονιά που διανύουμε αποτελεί τη θερμότερη που έχει καταγραφεί από την περίοδο εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων μέτρησης της θερμοκρασίας, δηλαδή από το 1880 [1,2]. Σύμφωνα με μετρήσεις της NASA, οι πρώτοι 6 μήνες του 2016 επέδειξαν τις συγκριτικά ψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που έχουν καταγραφεί ανά το παγκόσμιο. Οι ανησυχητικές μετρήσεις της Υπηρεσίας είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση Κλιματικής Ανάλυσης στα μέσα της χρονιάς, γεγονός που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της  NASA, αφού κρίθηκε αναγκαία η ενημέρωση της ευρύτερης μάζας του κοινού ώστε να αφυπνιστούν περεταίρω συνειδήσεις [1,2,4].

Σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2016 η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 1,3oC ψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ( NOAA) Αμερικής που σε ανεξάρτητες μελέτες κατέδειξε ότι ο Απρίλιος του 2016 ήταν κατά 1,1oC  θερμότερος από τον μέσο όρο ολόκληρου του 20ου αιώνα ενώ παράλληλα ήταν κατά 0,3oC θερμότερος από τον Απρίλιο του 2010 που είχε καταγραφεί το προηγούμενο ανώτερο θερμοκρασιακό ρεκόρ [3]. Επιπρόσθετα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Ιούνιος του 2016 ήταν ο 14ο διαδοχικός μήνας που καταγράφηκαν θερμοκρασιακά ρεκόρ σε θάλασσες και ωκεανούς υπερτονίζοντας την ανάγκη για άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 για σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή προς την πράσινη ενέργεια μέχρι το 2100 [1,2,4].  Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, η διαφορά θερμοκρασίας ήταν τόσο έντονη ώστε το ετήσιο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας να αρχίσει αρκετά νωρίτερα από το καθορισμένο δηλαδή ο όγκος πάγου που έλιωσε τον Απρίλιο θα έπρεπε να είχε λιώσει τον Ιούλιο [1,4].

Το γεγονός αυτό είναι πολύ ανησυχητικό αφού όπως δηλώνεται, η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας και το επακόλουθο λιώσιμο των πάγων αναμένονταν μερικές δεκαετίες αργότερα. Η αιτία πίσω από την αύξηση αυτή είναι αναμφίβολα η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα η οποία συνδέεται άρρηκτα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδηγεί σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τον Μάιο, η  συγκέντρωση CO2 ξεπέρασε τα 400 ppm στον Βόρειο Πόλο, το τελευταίο σημείο στον πλανήτη που ξεπέρασε τις τιμές ορόσημα για την συγκέντρωση του αερίου [1,2,3,4].

Η ανάγκη για σταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος κρίνεται ως επιτακτική και ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να συμβάλει στην απάμβλυνση των παραγόντων που συμβάλουν στην παρατηρούμενη θερμοκρασιακή μεταβολή. Ας περιορίσουμε τις εκπομπές CO2 μειώνοντας την χρήση ορυκτών καυσίμων και χρησιμοποιώντας περισσότερο τις ΑΠΕ, ας περιορίσουμε τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα και ας μειώσουμε στο ελάχιστο την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.  Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.topontiki.gr/article/178642/kampanaki-apo-ton-pmo-gia-thermotero-etos-olon-ton-epohon-paei-2016
[2] http://edition.cnn.com/2016/06/18/health/2016-global-heat-noaa-report-irpt/
[3] http://www.noaa.gov/climate
[4] http://www.climatecentral.org/news/99-percent-chance-2016-hottest-year-20359

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Temperature#/media/File:Annual_Average_Temperature_Map.jpg

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...