Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Ακακία (Acacia saligna): Ένα όχι τόσο άκακο είδος

Ακακία (Acacia saligna): Ένα όχι τόσο άκακο είδος

Η Ακακία είναι αειθαλής, ανοικτόκλαδος θάμνος ή μικρό δέντρο με ύψος από 3-5m και κόμη ανοικτή και πυκνή με πράσινο φύλλωμα που ανήκει στην οικογένεια Μιμοζίδες. Το επιστημονικό όνομα της στα Λατινικά είναι Acacia saligna. Τα άνθη της Ακακίας έχουν μικρό μέγεθος σε χρώμα κίτρινο και το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι φαίνεται σαν να έχουν σφαιρικό κεφάλι. Η περίοδος άνθισης της Ακακίας αρχίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Απρίλιο-Μάιο. Ο καρπός της έχει χρώμα καστανό και ωριμάζει από το Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο.

Η Ακακία είναι ιθαγενής θάμνος ή δέντρο της μακρινής Αυστραλίας, αλλά έχει καλλιεργηθεί και προσαρμοστεί σε όλες σχεδόν τις χαμηλές περιοχές του νησιού μας με τη πάροδο πολλών δεκαετιών μέχρι σήμερα. Γενικά, είναι πολύ κοινό είδος που συναντάται στην Κύπρο σε αρκετές περιοχές όπως στην περιοχή του Ακρωτηρίου και σε υψόμετρο μέχρι και τα 700 m όπως στα Φύλαγρα, Ποταμίτισσα και Κακοπετριά. Θεωρείται κατάλληλο για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και συγκράτηση υπόγειων νερών. Λόγω του ότι όμως οι ρίζες της απλώνονται πολύ γρήγορα και στερεώνονται πολύ γερά στη γη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν εγκατασταθεί να είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί. Γι΄ αυτό, παρόλο που ονομάζεται Ακακία, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου άκακο δέντρο και μπορεί να «πνίξει» άλλα δέντρα και φυτά. Έτσι, κατατάσσεται στην κατηγορία των εισβλητικών ξενικών ειδών φυτών του τόπου μας που προκαλεί μεγάλη ζημιά στη βιοποικιλότητα. Η αντιμετώπιση της Ακακίας έχει συμπεριληφθεί το Σεπτέμβριο του 2013 στο Διαχειριστικό Σχέδιο της περιοχής «Natura2000» στο Κάβο Γκρέκο, όπου έχουν αφαιρεθεί όλες οι ακακίες. Επίσης, στην περιοχή του Κάβο Πύλα έχει πραγματοποιηθεί σχέδιο δράσης που στόχευε στο τερματισμό της παράνομης παγίδευσης πουλιών μέσω της καταπολέμησης των ακακιών που είχε άμεσο συνεπακόλουθο την αποκατάσταση του συγκεκριμένου βιοτόπου από αυτό το ξενικό είδος χλωρίδας. Διαχειριστικές δράσεις απομάκρυνσης της Ακακίας έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές. Η ενημέρωση όλων μας για τα ξενικά είδη χλωρίδας στον τόπο μας συμβάλει καθοριστικά στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας του νησιού μας.

Πηγές κειμένου:
Τσιντίδης, Τ., Χατζηκυριάκου, Γ., Χριστοδούλου, Χ. (2002). Δέντρα και Θάμνοι στην Κύπρο. Λευκωσία: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη – Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου
http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environment.nsf/0/9F450E0FC0B6D144C225794B002FA2B2/$file/Xenika.pdf
http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/0/2B1C9F1B48A365F2C2257D110023F746?OpenDocument
http://www.birdlifecyprus.org/gr/news-667-__________.html
http://www.kpedrapetsonas.gr/pdf-files/entypa/entypo_2013_xena_eidi.pdf

Πηγή φωτογραφίας:
Φωτογραφικό Υλικό ΚΥΚΠΕΕ

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...