Αυτοκρατορικός Αετός

106. autokratorikos aetosΟι αετοί είναι πουλιά με αυστηρή και περήφανη όψη.  Είναι ξακουστοί για το πέταγμά τους και την εξαιρετική κυνηγετική τους ικανότητα [1]. Ένα πολύ σπάνιο είδος αετού είναι ο Αυτοκρατορικός Αετός ή Βασιλαετός, ο οποίος σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης κατατάσσεται  στα είδη με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης [2]. Υπάρχει εκτίμηση ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυτού του είδους ίσως αριθμεί λιγότερα από 1000 ζευγάρια [2,3]! Το επιστημονικό του όνομα είναι Aquila heliaca, δηλ. αετός του ήλιου [3]. Είναι από τα εντυπωσιακότερα αρπακτικά πουλιά που υπάρχουν στο νησί μας.

Ο Αυτοκρατορικός αετός έχει καστανόμαυρο  φτέρωμα με ωχρό κιτρινωπό κεφάλι και σβέρκο και στην πλάτη του δυο άσπρες κηλίδες.  Το μήκος των φτερών του που φτάνει μέχρι και δύο μέτρα [3,4]. Τα νεαρά άτομα είναι ανοιχτόχρωμα και πιο εντυπωσιακά, με βασικό χρωματισμό κοκκινωπό με σκούρα στίγματα, έχοντας ασπριδερό το πίσω μέρος της πλάτης και τα οπίσθια, και σκούρες ραβδώσεις στην κοιλιά [3].

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο μέχρι πρόσφατα 1-2 ζευγάρια αναπαράγονταν στην οροσειρά του Τροόδους.  Σήμερα δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι γεννούν στο νησί. Λόγω του ότι υπάρχουν και μεταναστευτικά πουλιά στην Κύπρο, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν οι Αυτοκρατορικοί Αετοί που συναντώνται στο νησί ανήκουν στο ντόπιο πληθυσμό ή όχι [4].

Κατά τις αρχές Μαρτίου-Απριλίου ξεκινά η αναζήτηση ταιριού, εκτός σε περίπτωση που οι αετοί βρίσκονται ήδη στην περιοχή αναπαραγωγής, ξεκινά το Φεβρουάριο. Γεννούν συνήθως στα τέλη Φεβρουαρίου, συνήθως δύο με τρία αυγά, και πολύ σπάνια ένα. Το θηλυκό τρέφει το νεογέννητο στις αρχές και έπειτα παραμένει κοντά στη φωλιά, μεταφέροντας την τροφή που αφήνει το αρσενικό σε κάποιο κοντινό δέντρο. Για να βρει την τροφή του περιπολεί πετώντας σε μικρό ύψος, 10-20 μέτρα, ακολουθώντας τις καμπύλες του εδάφους. Η τροφή του αποτελείται κυρίως από θηλαστικά του αγρού και λιγότερο από σαύρες, περιστέρια, φασιανούς, μεγάλα έντομα και αμφίβια [2,4].

Στις μέρες μας, αυτό το πραγματικό στολίδι της ορνιθοπανίδας αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους. Υπάρχουν  απειλές λόγω της δασοπονίας και της έλλειψης των ενδημικών δέντρων στα πεδινά. Επίσης σημαντικός κίνδυνος για την επιβίωση του Αυτοκρατορικού Αετού προκύπτει από την απώλεια και αλλοίωση των φυσικών οικοτόπων που αναζητά τροφή με αποτέλεσμα την δυσκολία εξεύρεσης τροφής. Μερικές άλλες απειλές που αντιμετωπίζουν αυτά τα πουλιά είναι η ηχορύπανση στα μέρη όπου αναπαράγονται, η ληστεία των φωλιών τους και το παράνομο κυνήγι.

Εμείς μπορούμε να αποτρέψουμε την εξαφάνιση του Αυτοκρατορικού Αετού;

Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας σταματήσουμε την απελευθέρωση ουσιών που δηλητηριάζουν τα πουλιά της Κύπρου. Ας σταματήσουμε να διαταράσσουμε τις περιοχές που απαντάται ο Αυτοκρατορικός Αετός διανοίγοντας νέους δρόμους και κατασκευάζοντας μεγάλα έργα. Ας σταματήσουμε το λαθροκηνύγι. Ας πούμε ΌΧΙ στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει αυτό το επιβλητικό πουλί. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://lyc30th.tripod.com/aplzoa/aetoi.htm
[2] http://www.iucnredlist.org/details/22696048/0
[3] http://po10lyklar.blogspot.com/2008/02/blog-post_7548.html
[4] Βιβλίο «Πουλιά της Κύπρου» του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, Λευκωσία 1998.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org
© AngMoKio

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...