Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς αναφέρει ότι το βιβλίο της φύσης δεν είναι τίποτε άλλο από ένα βιβλίο ηθικής.2 Γι’ αυτό τον λόγο και τα φυτά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως σύμβολα. Για να μπορεί το δέντρο να βλαστήσει, πρέπει να ριζώσει στη γη. Έτσι και η ψυχή, πρέπει να είναι ριζωμένη στην πνευματική Βασιλεία των Ουρανών, γιατί εκείνη είναι η δική της γη στην οποία ριζώνει και βλαστάνει. Για να μπορέσει το δέντρο ν’ αναπτυχθεί πρέπει να ποτίζεται με νερό. Σο ίδιο και η ψυχή, πρέπει να αρδεύεται από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος για να είναι υγιής και ισχυρή. Λέει ο Άγιος Αντώνιος: «καθώς τα δέντρα, αν δεν ποτίζονται με το φυσικό νερό δεν μπορούν να αναπτύσσονται, το ίδιο και η ψυχή, δεν μπορεί ν’ αναπτυχθεί αν δεν πίνει από τις ουράνιες απολαύσεις. Για να μπορεί το δέντρο να δέσει καρπό, πρέπει να έχει φως και θερμότητα από τον ήλιο.
Το ίδιο και η ψυχή, πρέπει να φωτίζεται και να θερμαίνεται από τον Θεό, τον Ήλιο της αιώνιας δικαιοσύνης. Γιατί μονάχα μέσα στο φως και τη ζεστασιά -που πηγάζουν από τον Θεό τον ζώντα και ζωοποιό- μπορεί ή ψυχή να ζήσει, να βλαστήσει και να δώσει καρπό».
Ο ίδιος ο Λόγος του Θεού παρομοιάζεται σαν τον σπόρο σινάπεως. Ο Άγιος Μάξιμος ερμηνεύει: Πριν καλλιεργηθεί φαίνεται εξαιρετικά μικρός, όταν όμως καλλιεργηθεί με τον σωστό τρόπο, μεγαλώνει τόσο ώστε οι υψηλότερες αρχές (λόγοι) τόσο της αισθητής όσο και της λογικής κτίσεως πηγαίνουν σαν τα πουλιά να αναζωογονηθούν σε αυτό. Διότι ο Λόγος περικλείει τους λόγους όλων των πραγμάτων, Εκείνος όμως δεν περικλείεται από κανέναν. Το παγκόσμιο δέντρο είναι ο Χριστός, ο Δημιουργός Λόγος, ενώ τα πουλιά στα κλαδιά του είναι ο λόγος ο δικός σου, ο δικός μου και όλων των κτισμάτων.3 Ο Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Ware, παραφράζοντας τον Άγιο Λεόντιο Κύπρου αναφέρει: «εμείς είμαστε η φωνή της δημιουργίας, μέσω ημών τα δέντρα, το χορτάρι, τα λουλούδια, υμνούν και λατρεύουν τον Θεόν».
Απόσπασμα από το βιβλίο Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης.
Ανδρέας Χατζηχαμπής (2015). Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης. Λεμεσός: Εκδ. Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, σελ. 54-56.
Κεντρική σελίδα Ορθοδοξία και Περιβάλλον
Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης