Home / Unpublished / Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η Ορθοδοξία

Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η Ορθοδοξία

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί, ως πρόσωπα όμως, είμαστε σε θέση να διεισδύσουμε από την επιφάνεια στην αυθεντικότητα και να προσεγγίσουμε τη φύση και τη βιοποικιλότητά μας με λιτότητα και ευγένεια, με εγκράτεια και ασκητικότητα, με πνεύμα ευχαριστηριακό και αγαπητικό, ώστε να ελαφρύνουμε τα αποτυπώματά μας στο φυσικό περιβάλλον; Είμαστε σε θέση να ταχθούμε με της φύσης «τὸ ἀσύγκριτον κάλλος» και να αρχίσουμε από την αρχή, όπως στον εσπερινό με τον προοιμιακό ψαλμό (103) με μια δοξολογία της δημιουργίας; Ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών, που όπως υπολογίστηκε από μερικούς επιστήμονες φτάνει τα 140,000 είδη ανά έτος,6 μας προειδοποιεί ότι «χρόνος οὐκ ἔστιν» (Αποκ. Ι΄, 6). Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2100 έως και τα μισά των υπαρχόντων ειδών μπορεί να εξαφανιστούν.7 Γι’ αυτό η παγκόσμια κοινότητα έχει θέση ως στόχο της τη σημαντική μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Ας αγωνιστούμε να εφαρμόσουμε και αυτό το χριστιανικό καθήκον μας για να μπορούμε να βλέπουμε κατάματα μια μαργαρίτα π’ άνθισε χωρίς ενοχές, να μετουσιώνουμε τον ήλιο στο περιβόλι των χρωμάτων, των αρωμάτων, των κελαηδισμών, με την κριτική ικανότητά μας να «επικονιάζουμε, ως οι μέλισσες, τους ανθήρες στον ύπερο, για τη σπορά της άνοιξης, για των πουλιών την ατάραχη μετανάστευση».8 Μπορούμε;

                Αινείτε τον Κύριον, τον Δημιουργό.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης.

Ανδρέας Χατζηχαμπής (2015). Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης. Λεμεσός: Εκδ. Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, σελ. 34-36.

Κεντρική σελίδα Ορθοδοξία και Περιβάλλον 

Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...