Βιοκαύσιμα και περιβάλλον

biokausima k perivallon. ekpompi 157Στη σύγχρονη εποχή της αυξημένης διακίνησης με διάφορα τεχνολογικά κατασκευαστικά μέσα συγκοινωνίας ως κινητήριος δύναμη και πηγή ενέργειας υπολογίζεται το πετρέλαιο και παράγωγα προϊόντα από αυτό. Αναπόφευκτα, όλοι μας χρειαζόμαστε τη χρήση του ορυκτού αυτού καυσίμου, με σκοπό τη διευκόλυνση της καθημερινής μας ζωής. Μήπως όμως θα έπρεπε να αναλογιστούμε τις επιβλαβείς συνέπειες χρήσης του για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα και να ανατρέξουμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας;

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως τα βιοκαύσιμα που παράγονται από σκουπίδια κι απορρίμματα μπορούν μέχρι το 2030 να αντικαταστήσουν το 16% των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα κάθε είδους οχήματα στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) [1]. Έτσι, τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρήση των βιοκαυσίμων ως μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που επικεντρώνεται στην επαναχρησιμοποίηση νεκρής οργανικής ύλης για παραγωγή ενέργειας και στοχεύει στην καλύτερη ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα [2]. Η ονομασία βιοκαύσιμα αναφέρεται σε οποιοδήποτε προϊόν βρίσκεται σε στερεή, υγρή και αέρια μορφή, που μπορεί να παράγει ενέργεια και προέρχεται από τη βιομάζα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/28 η βιομάζα αναφέρεται στο βιοδιασπώμενο σύνολο προϊόντων ή αποβλήτων διαφόρων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων [3].

Τα βιοκαύσιμα μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες: της πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς. Αξίζει εδώ να επισημανθεί η περιβαλλοντική σημασία των βιοκαυσίμων δεύτερης και τρίτης γενιάς που παράγονται με ενεργειακά αποδοτικότερες διαδικασίες και ελαχιστοποιούν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Αυτά τα βιοκαύσιμα προέρχονται από οργανική μάζα, δηλαδή προϊόντα που αντί να καταλήγουν και να συσσωρεύονται στις χωματερές, επεξεργάζονται με τις κατάλληλες μεθόδους για την παραγωγή ενέργειας. Τα βιοκαύσιμα όμως πρώτης γενιάς, όπως η αιθανόλη δεν συγκαταλέγεται στα πράσινα και περιβαλλοντικά υποκατάστατα του πετρελαίου, αφού η παραγωγή τους είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, επηρεάζοντας αρνητικά τις καλλιέργειες των τροφίμων και των ζωοτροφών [4].

Τα φιλικά προς το περιβάλλον λοιπόν βιοκαύσιμα μπορούν να συμβάλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και στην αποφυγή της ρύπανσης του περιβάλλοντος από την υπερφορτισμένη συσσώρευση αποβλήτων στις χωματερές. Τα μαγειρικά φυτικά έλαια, ζωικά λίπη και ληγμένα τρόφιμα μπορούν με την κατάλληλη επεξεργασία να αποτελέσουν πηγή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς όπως για παράδειγμα την παραγωγή θερμότητας στις θερμάνσεις των σχολείων [5]. Επιπρόσθετα, σε πρόσφατη έρευνα στις σκανδιναβικές χώρες, η Σουηδία έχει εφαρμόσει την τακτική της καύσης των σκουπιδιών που φτάνει στο 99% της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας [6].

Επομένως, είναι εντυπωσιακό ότι μόλις μόνο το 1% των αστικών απορριμμάτων «πάει χαμένο», αφού καταλήγει στις χωματερές.

Έτσι, λοιπόν, μπορεί να συγκεντρώνουμε καθημερινά μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων και να τα πετάμε αλόγιστα, αφού δε τα θεωρούμε αναγκαία, αλλά ας εστιάσουμε στη σημασία της επαναχρησιμοποίησης τους με στόχο την καλύτερη ποιότητα του περιβάλλοντος. Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση της ζωτικότητας του περιβάλλοντος και όχι την επιβάρυνση του από απερίσκεπτες ενέργειες. Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα από χημικές διεργασίες που το καταστρέφουν και ας προσθέσουμε ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι στο τομέα της ανακύκλωσης. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
  1. http://www.biofuels.gr/biofuels/viokafsima-boroun-na-kalupsoun-to-16-tis-ekato-ths-kinhshs-oxhmatwn/
  2. http://ec.europa.eu/environment/news/efe/articles/2013/03/article_20130301_05_el.htm
  3. http://www.hellabiom.gr/page-17.html (Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας)
  4. http://www.econews.gr/2014/08/26/biokausima-algae-systems-117095
  5. http://www.econews.gr/2012/02/07/tiganelaio-sxoleia/ (Τιγανοκίνηση)
  6. http://www.sigmalive.com/news/environment/159033 (Ανακύκλωση σκουπιδιών – Σουηδία)
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.appropedia.org/Sweden’s_waste-to-energy

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...