Η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών και η όξινη βροχή ανήκει σχεδόν στο παρελθόν. Παρά την πρόοδο αυτή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με το Περιβάλλον για τους Ευρωπαίους, εξακολουθεί να είναι η υπ’ αριθμόν ένα περιβαλλοντική αιτία θανάτου στην ΕΕ, υπεύθυνη για δέκα φορές περισσότερους πρόωρους θανάτους από τα τροχαία ατυχήματα. Το 2010, ο μολυσμένος αέρας προκάλεσε πάνω από 400,000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ, καθώς και ασθένειες και δυσφορία που κυμάνθηκαν από άσθμα έως αναπνευστικά και καρδιαγγειακά συμπτώματα. Αντιθέτως, οι θάνατοι λόγω τροχαίων ατυχημάτων ήταν 35,000 για το ίδιο έτος.
Το 2013, ορίστηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος «καθαρού αέρα» και σε αυτό το «έτος αέρα», η Επιτροπή ετοιμάζει ένα πακέτο πολιτικής για να δώσει νέα ώθηση στα μέτρα της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα.
Γενικά, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε βελτιώνεται. Ωστόσο, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν για τη μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος οι εκπομπές των κυριότερων ρύπων μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές απειλές από τα αιωρούμενα σωματίδια, το τροποσφαιρικό όζον και το διοξείδιο του αζώτου, με την ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τη γεωργία να αποτελούν τις κύριες πηγές. Επί του παρόντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση όπως αναφέραμε ήδη προκαλεί 400 000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ, κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία 12 δισ. ευρώ ετησίως σε απώλεια εργάσιμων ημερών, απειλεί τα δύο τρίτα των οικοτόπων Natura 2000 και ευθύνεται για έξοδα υγειονομικής περίθαλψης που εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 330 έως 950 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων ενώ κάποιες εκπομπές μειώνονται, οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα παραμένουν σημαντικές. Το ίδιο Ινστιτούτο προειδοποίησε ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στην Ευρώπη μειώνεται κατά περίπου πέντε μήνες λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος Janez Potočnik, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από οκτώ μήνες κατά μέσο όρο και κατά περισσότερο από δύο χρόνια στις πόλεις και τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ρύπανση.
Η αντιμετώπιση δεν αποτελεί, επομένως, μόνο ανησυχία για το περιβάλλον και την υγεία, αλλά και οικονομική επιταγή. Πρόκειται για μια επένδυση σε μια υγιή και παραγωγική κοινωνία. Το ευρύ κοινό συμφωνεί. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 70 % των ερωτηθέντων ζήτησε δράση από τις ευρωπαϊκές, εθνικές και τοπικές αρχές για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Η πράσινη εβδομάδα παρείχε μια ιδανική πλατφόρμα για να εξεταστούν ορισμένες από τις πολιτικές σε βάθος, ώστε το κοινό να συμβάλει στην ανάπτυξη πολιτικής η οποία θα προταθεί μέσα στο 2014.
Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Γη; Ας ενημερωθούμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση και πώς αυτή δημιουργείται από τις δικές μας επιλογές και δραστηριότητες. Κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιομηχανία και η γεωργία. Ας προωθήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως η Ηλιακή, η Αιολική και η Γεωθερμία οι οποίες είναι μη ρυπογόνες. Σε σχέση με τις μεταφορές ας επιλέγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το ποδήλατο. Ας ζητήσουμε από τους κυβερνώντες την προώθηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ας αγοράζουμε αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων και ας αποφύγουμε να οδηγήσουμε το αυτοκίνητό μας σε κοντινές αποστάσεις. Για παραπλήσιες διαδρομές ας συνεργαστούμε με άλλους συμπολίτες μας για να μετακινούνται τα αυτοκίνητα με όσο το δυνατό περισσότερα άτομα.
Ας μειώσουμε την κατανάλωση προϊόντων.
Μπορούμε;
ΠΗΓΕΣ:
[1] Περιβάλλον για τους ευρωπαίους, 2013, Green_week_2013_EL-130927_web.pdf
[2] http://respi-gam.net/node/5221
[3] http://www.eea.europa.eu/el/themes/air/intro
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://yogalove.co.nz/