Κυκλάμινο το κυπριακό

200px-Cyclamen_cyprium

Η ονομασία του γένους Cyclamen προέρχεται από την ελληνική ονομασία κυκλάμινο. Το επίθετο cyprium δόθηκε στο είδος γιατί η περιγραφή του στηρίχτηκε σε δείγματα που συλλέχθηκαν από την Κύπρο, όπου το είδος είναι ενδημικό.

Το κυπριακό κυκλάμινο είναι πολυετής, κονδυλώδης πόα ύψους 7-15 cm. Τα φύλλα του είναι αδιαίρετα, καρδιόσχημα, μάλλον σαρκώδη, με μακρύ μίσχο και οδοντωτές παρυφές. Χαρακτηριστικό των φύλλων είναι το βαθύ πορφυρό χρώμα της κάτω επιφάνειάς τους. Τα άνθη του είναι εύοσμα, μονήρη, με μακρύ μίσχο και πέντε λευκά ή ανοικτορόδινα πέταλα, που στη βάση φέρουν χαρακτηριστική ακανόνιστη ζώνη σχήματος Μ βαθυκόκκινου χρώματος. Ανθίζει το φθινόπωρο, συνήθως πριν από την έκπτυξη των φύλλων. Αμέσως μετά την άνθηση οι μίσχοι, των ανθέων, περιελίσσονται σπειροειδώς, από την κορυφή προς τη βάση, και στην κορυφή τους σχηματίζονται σφαιρικές κάψες (καρποί).

Απαντά σε σκιερές θέσεις συνήθως κάτω από δέντρα και θάμνους, σε βράχους και απότομες πλαγιές και κοντά σε όχθες ρυακιών. Αναπτύσσεται τόσο σε ασβεστολιθικά όσο και σε πυριγενή πετρώματα, σε υψόμετρο από 50 έως 1100 μέτρα. Ανθίζει από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις η ανθοφορία μπορεί να παραταθεί μέχρι το Μάρτιο.
Το κυπριακό κυκλάμινο είναι το μόνο ενδημικό από τα τρία είδη του γένους Cyclamen (Cyclamen persicum, C. graecum), που είναι αυτοφυή στην Κύπρο. Απαντά στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, από τον Ακάμα και την ευρύτερη οροσειρά του Τροόδους έως και τον Πενταδάκτυλο και τοπικά παρουσιάζεται άφθονο.

Το κυπριακό κυκλάμινο (Cyclamen cypium Kotschy) είναι το εθνικό φυτό της Κύπρου. Η επιλογή του εθνικού φυτού της Κύπρου έγινε μετά από επαφές τόσο με αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσο και με ιδιώτες μελετητές της κυπριακής χλωρίδας.
Τα κύρια κριτήρια και προϋποθέσεις, που λήφθηκαν υπόψη, για την επιλογή του εθνικού φυτού, ήταν:

•  Να είναι ιθαγενές φυτό και κατά προτίμηση ενδημικό της Κύπρου.
•  Η βοτανική του ταυτότητα να είναι πλήρως ξεκαθαρισμένη.
•  Να μην έχει καθοριστεί από άλλη χώρα.
•  Η οικολογική, αισθητική, ιστορική και επιστημονική σημασία.
• Ένα φυτό γνωστό στο κοινό, με κάπως ευρεία εξάπλωση, θα ήταν προτιμότερο.

Το κυκλάμινο το κυπριακό, πληροί όλα τα πιο πάνω κριτήρια, αφού είναι ενδημικό, γνωστό στο κοινό, με εξάπλωση από τον Ακάμα ως το Τρόοδος και τον Πενταδάκτυλο. Επίσης, μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα και είναι ένα αρκετά ελκυστικό φυτό.

Όλα τα είδη κυκλάμινου προστατεύονται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών (CITES). Οι πιο σημαντικοί πληθυσμοί του κυπριακού κυκλάμινου βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες κρατικές δασικές περιοχές και προστατεύονται επαρκώς.
Το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον πλανήτη μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας μάθουμε και ας αγαπήσουμε το εθνικό φυτό μας το Κυπριακό κυκλάμινο και ας προσπαθήσουμε να το προστατέψουμε.

Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1]http://www.aboutcyprus.org.cy/gr/%CE%A4O-%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F-%CE%A6%CE%A5%CE%A4%CE%9F-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%9A%CE%A5%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A5
[2] Το εθνικό φυτό της Κύπρου  Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος-Υπηρεσία Περιβάλλοντος

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...