Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει απασχολήσει πολλές συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, αφού θεωρείται ως η  πιο αποτελεσματική από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για χρήση στη μαζική παραγωγή μεταφορικών μέσων. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί μία καινοτόμα προσπάθεια προώθησης ενός μεταφορικού μέσου με μηδαμινές εκπομπές ρύπων.

Συγκεκριμένα, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο κινείται μόνο με ηλεκτροκινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί στις φάσεις της κίνησης κατά τις οποίες δεν απαιτείται η ισχύς του συμβατικού. Έτσι, όταν το αυτοκίνητο κινείται συνεχώς με τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα χρησιμοποιεί καθαρά την ηλεκτρική ενέργεια ως η κινητήριος δύναμη.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες ως πηγή ενέργειας χρησιμοποιούν μπαταρίες, οι οποίες χρειάζεται να φορτίζονται ανά χρονικά διαστήματα. Η φόρτιση των μπαταριών διαρκεί μερικές ώρες σε αντίθεση με το γέμισμα καυσίμων για το συμβατικό κινητήρα που γίνεται σε μερικά λεπτά. Παρόλο που ο χρόνος αναμονής της φόρτισής τους διαρκεί αρκετές ώρες, ο χρόνος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά στον διαθέσιμο χρόνο του ιδιοκτήτη.

Στην Κύπρο μέχρι στιγμής υπάρχουν σχετικές οδηγίες όσο αφορά τη λειτουργία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία αναμένεται ότι μέχρι και το 2020 μέχρι και το 2020 θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι και τις 40, 000. Τη λειτουργία των ηλεκτρικών οχημάτων εξυπηρετούν 14 εγκατεστημένοι φορτιστές σε όλες τις επαρχίες Κύπρου με συγκεκριμένο κόστος φόρτισης σε κιλοβατώρες. Επίσης, ο Δήμος Λευκωσίας έχει εκδώσει συγκεκριμένη κάρτα δωρεάν στάθμευσης για υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προωθώντας την εναλλακτική αυτή μορφή ενέργειας στις καθημερινές συχνές μας μετακινήσεις. Επίσης, στα επόμενα βήματα η φόρτιση των μπαταριών των αυτοκινήτων μπορεί να γίνεται σε αυτούς τους χώρους στάθμευσης ή στο προσωπικό χώρο του ιδιοκτήτη, όπου και θα υπάρχει η ανάλογη χρέωση στην κατανάλωση του ρεύματος.

Ωστόσο, ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το υψηλό κόστος αγοράς αυτών των αυτοκινήτων, καθώς και η αναγκαία αντικατάσταση της μπαταρίας σε περίοδο περίπου 8-9 χρόνων σε αξία περίπου 33% της τιμής του αυτοκινήτου. Μπορεί το κόστος να αποτελεί σημαντικό παράγοντα αγοράς του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, αλλά οι συγκρίσεις σε πάροδο χρόνου είναι υπέρ των καταναλωτών. Επίσης, η συντήρηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου απαιτεί λιγότερο χρόνο και κόστος σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Παράλληλα, προστατεύεται το περιβάλλον από την σημαντική μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Σκεφτείτε ότι αν για 1 αυτοκίνητο είναι σχεδόν μηδενική η εκπομπή των ρύπων, ποιο θα είναι το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα το 2020, όταν αναμένετε να έχουμε στην κυκλοφορία περίπου 40, 000. Μία πρώτη εκτίμηση του κόστους που θα χρησιμοποιείται είναι ότι για 154 χιλιόμετρα που θα διανύσει το αυτοκίνητο αντιστοιχούν σε 80 ευρώ. Επίσης, τα αυτοκίνητα αυτά της νέας γενιάς μπορούν να διανύσουν μέχρι και 440 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.  Ακόμα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία αναμένεται ότι αν το 2020 ανά το παγκόσμιο το 40% των αυτοκινήτων θα αποτελούνται από αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας  το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι και το 80% [2].

Δεδομένου ότι πια το αυτοκίνητο έχει γίνει απαραίτητο και σημαντικό μέσο μεταφοράς ας αναλογιστούμε περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιλογές που δίνονται, επενδύοντας παράλληλα σε αρκετά οφέλη που μας παρέχουν. Ας προωθήσουμε στην καθημερινότητά μας αυτές τις πράσινες επιλογές για το καλύτερο της δικής μας γενιάς και έστω της επόμενης. Μπορούμε;

Πηγές κειμένου:

  1. https://www.wwf.gr/news/2165-ekthesi-tou-oie-kalei-gia-epeigousa-drasi-kata-tis-klimatikis-allagis
  2. https://bit.ly/2Gb1u6k
  3. https://www.ipcc.ch/2018/10/08/summary-for-policymakers-of-ipcc-special-report-on-global-warming-of-1-5c-approved-by-governments/
  4. https://energypress.gr/news/dramatiki-teleytaia-proeidopoiisi-ta-perithoria-telos-ekthesi-toy-ipcc-gia-tin-yperthermansi
  5. https://www.in.gr/2013/09/27/tech/ta-kyria-stoixeia-tis-ekthesis-toy-oie-gia-to-klima/

Πηγή φωτογραφίας:
https://www.vox.com/2014/10/22/18093054/global-warming-explained

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...