Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Kύρια περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας

Kύρια περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας

228. periballontika problimataΟ πλανήτης μας σήμερα πλήττεται από σωρεία περιβαλλοντικών ζητημάτων τα οποία απειλούν την επιβίωση μεγάλου αριθμού ειδών πανίδας και χλωρίδας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας ενώ παράλληλα μπορούν να απειλήσουν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Ποια είναι όμως τα 15 κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας;

1ο. Ρύπανση: με τον όρο αυτό εννοούνται όλες οι μορφές ρύπανσης αέρα, εδάφους και νερού. Την μεγαλύτερη πηγή ρυπαντών αποτελούν τα εργοστάσια και τα μηχανοκίνητα οχήματα αφού εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες οξειδίων του άνθρακα και του αζώτου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ανά το παγκόσμιο η ρύπανση αποτελεί την αιτία θανάτου εκατομμυρίων ανθρώπων αφού ανταγωνίζεται σε αριθμούς ασθένειες όπως η μαλάρια και το AIDS. Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι 1 εκ. θαλάσσια πτηνά και 100 χιλ. θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ρύπανσης [1,2].

2ο. Υπερθέρμανση του πλανήτη: οι ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν σε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η αύξηση της θερμοκρασίας σήμερα υπολογίζεται στους 0.85 οC ενώ η τιμή αυτή αναμένεται να φτάσει στους 3.7 οC μέχρι το 2100 εάν δεν παρατηρηθεί αλλαγή στις υφιστάμενες εκπομπές αερίων [1,3].

3ο. Υπερπληθυσμός του πλανήτη: ο πληθυσμός του πλανήτη σήμερα ανέρχεται στα ~7 δις.,  επίπεδο ρεκόρ που χαρακτηρίζεται ως δυνητικά μη βιώσιμο λόγω συνεχούς μείωσης των αποθεμάτων τροφής, νερού και καυσίμων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να φτάσει τα 12 δις. τα επόμενα 100 χρόνια προκαλώντας περεταίρω μείωση των φυσικών πόρων [1,4].

4ο. Μείωση αποθεμάτων των φυσικών πόρων η συνεχής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγεί σε υπερκατανάλωση φυσικών πόρων με αποτέλεσμα την συνεχή μείωση των αποθεμάτων τους. Σύμφωνα με μελέτες του ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα χρειάζεται να παράγουμε 70% περισσότερα τρόφιμα για να καλύψουμε τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και μετατροπή τους σε γεωργοκτηνοτροφικές, υπεράντληση νερού κλπ [1,5].

5ο. Απόρριψη αποβλήτων: η υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων και η δημιουργία τόνων πλαστικού οδηγεί σε παγκόσμια κρίση απόρριψης αποβλήτων. Στα απόβλητα αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα όσο και τα πυρηνικά απόβλητα που στο σύνολο τους καταλήγουν κυρίως σε υδάτινα οικοσυστήματα απειλώντας αφενός την παγκόσμια βιοποικιλότητα και αφετέρου την υγεία του ανθρώπου [1].

6ο. Κλιματική αλλαγή: λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη παρατηρείται αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές του κόσμου με καταστροφικές συνέπειες που συμπεριλαμβάνουν την αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω της τήξης των πάγων, την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων που συνοδεύονται με πλημμύρες, αλλαγή στην κατανομή βροχόπτωσης κλπ. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50-95 εκ. μέχρι το 2100 [1, 6].

7ο.   Απώλεια Βιοποικιλότητας: ανθρωπογενής δραστηριότητες όπως η αποψίλωση δασικών εκτάσεων, η υπεραλίευση, η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και η επέκταση αστικών και γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων προκαλούν μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας αφού υπολογίζεται ότι καθημερινά εξαφανίζονται περίπου 10 χιλ. είδη πανίδας και χλωρίδας ανά το παγκόσμιο [1,7]. Είναι στο χέρι όλων μας να προστατεύσουμε την φυσική μας κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα υγιές και καθαρό μέλλον για τα παιδιά μας. Ας μειώσουμε την χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων και ας περιορίσουμε την απόρριψη σκουπιδιών και αποβλήτων. Ας συμβάλουμε όλοι μας στην προσπάθεια διαφύλαξης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας προστατεύοντας τους φυσικούς οικοτόπους του τόπου μας. Μπορούμε;   

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.conserve-energy-future.com/15-current-environmental-problems.php
[2] http://www.dosomething.org/facts/11-facts-about-pollution
[3] http://www.ipcc.ch/
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/World_population
[5] http://www.bbc.com/news/business-16391040
[6] http://www.ipcc.ch/pdf/unfccc/cop19/3_gregory13sbsta.pdf
[7] http://wwf.panda.org/about_our_earth/biodiversity/biodiversity/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.permaflor.co.uk/technical-support/environment/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...