Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Eυρώπη και Κυκλική Οικονομία

Eυρώπη και Κυκλική Οικονομία

146. eurwpi kai kikliki oikonomiaΣε έναν κόσμο όπου τα αποθέματα πρώτων υλών λιγοστεύουν με γοργούς ρυθμούς ενώ η ζήτηση αυξάνεται, η κυκλική οικονομία θεωρείται ως η πιο λογική λύση. Έτσι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προτάσεις για να μετατραπεί η Ευρώπη σε πιο κυκλική οικονομία και να ενισχυθεί η ανακύκλωση στα κράτη μέλη της. Περί τίνος πρόκειται όμως η κυκλική οικονομία;

Στις μέρες μας η παγκόσμια οικονομία είναι γραμμική, δηλαδή οι εταιρείες εξάγουν πόρους από το περιβάλλον, τους μετατρέπουν σε καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία θα καταλήξουν κάποια στιγμή στα σκουπίδια. Με αυτό τον τρόπο εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι της γης και σπαταλούνται χρήσιμα υλικά. Ενώ σε μια κυκλική οικονομία σχεδόν τίποτα δεν αποβάλλεται καθώς γίνεται επαναχρησιμοποίηση, επιδιόρθωση και ανακύκλωση των προϊόντων. Το κυκλικό μοντέλο οικονομίας έχει ως παράδειγμα το κύκλο ζωής στη φύση όπου τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται για να αναγεννήσουν την ίδια τη φύση. Οι πέντε αρχές στις οποίες στηρίζεται το μοντέλο αυτό είναι η εξάλειψη των αποβλήτων, ο κατάλληλος σχεδιασμός των βιολογικών και τεχνικών μερών κάθε προϊόντος ώστε να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Τα βιολογικά μέρη θα πρέπει να μην είναι τοξικά και να μπορούν να κομποστοποιηθούν. Τα τεχνικά υλικά, πρέπει να είναι σχεδιασμένα για να χρησιμοποιηθούν ξανά με τη μικρότερη δυνατή ενέργεια.

Επίσης τα πολυποίκιλα συστήματα με πολλές συνδέσεις και κλίμακες προτιμούνται διότι είναι πιο ανθεκτικά απέναντι σε εξωτερικά πλήγματα. Όσον αφορά την ενέργεια πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον οι τιμές πρέπει να αντανακλούν το πραγματικό κόστος.
Η βασικότερη αρχή είναι να σκεφτόμαστε με όρους συστήματος, να καταλαβαίνουμε πώς τα πράγματα επηρεάζουν το ένα το άλλο συνολικά.

Η επίτευξη των νέων στόχων της Επιτροπής για τα απόβλητα θα δημιουργήσει 580 000 νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τις σημερινές επιδόσεις. Παράλληλα θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και θα μειώσει τη ζήτηση δαπανηρών και σπάνιων πόρων. Οι προτάσεις επίσης συνεπάγονται σε χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή οι Ευρωπαίοι πρέπει να ανακυκλώνουν το 70 % των αστικών αποβλήτων και το 80 % των αποβλήτων συσκευασίας έως το 2030, και επίσης, έως το 2025 θα πρέπει να έχει απαγορευτεί η υγειονομική ταφή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Περιλαμβάνονται επίσης στόχοι για τη μείωση των θαλάσσιων αποβλήτων καθώς και τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.

Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα μας στη Γη; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας την αρχή των 4R, άρνηση, μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Ας αξιολογήσουμε ξανά τις ανάγκες μας, ας μην πάρουμε κάτι που δεν το χρειαζόμαστε πραγματικά. Ας ανακυκλώνουμε. Ας μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας με κάθε τρόπο. Είναι τεράστια η οικονομία σε πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://ec.europa.eu/greece/news/2014/20140702_nees_theseis_ergasias_perivallon_el.htm
[2] http://enfo.gr/ar1027
[3] http://ec.europa.eu/greece/news/2014/20140702_nees_theseis_ergasias_perivallon_el.h
[4] http://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=202&Itemid=190

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://ec.europa.eu/environment/news/efe/articles/2014/08/article_20140806_01_el.htm

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...