Τα φρούτα μας είναι πλέον γερά και ευπαρουσίαστα. Είναι γεμάτα από πλούσιο χυμό με σταθερά, δεδομένα, σχεδιασμένα, χαρακτηριστικά. Παραγωγή σίγουρη και προκαθορισμένη ποιοτικώς και ποσοτικώς. Ένα προϊόν καμωμένο στα γούστα του καταναλωτή και συνεπώς με εξασφαλισμένες πωλήσεις. Στη λήθη περνά το άγχος και ο αβέβαιος βίος του προγόνου αγρότη, η αγωνία για τον καιρό και τις επιδημικές αρρώστιες, αλλά και η προβληματική αντιμετώπιση τους. Οι ειδικές ντόπιες ή παραδοσιακές ποικιλίες έχουν χαθεί για να δώσουν τη θέση τους σε ομοιόμορφες σοδειές άνοστων λαχανικών. Αυτά που τρώμε δεν έχουν ποια την ίδια γεύση, το ίδιο άρωμα, την ίδια εμφάνιση που είχαν κάποτε. Η για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν έχουν καμιά γεύση και κανένα άρωμα. Μόνο εμφάνιση. Υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η βιοτεχνολογία ή όπως αλλιώς λέγεται, γενετική μηχανική, η οποία έχει σχεδιάσει και δημιουργήσει τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
Μιλώντας για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ο επιστημονικός όρος για τα προϊόντα αυτά είναι “νεοφανή τρόφιμα” (novel food) ή “διαγονιδιακά τρόφιμα” (transgenetic food), τρόφιμα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Οι οργανισμοί αυτοί μπορεί να είναι φυτά ή ζώα, στο γενετικό υλικό των οποίων έχουν προστεθεί νέα γονίδια, προκειμένου να τους προσδώσουν νέα χαρακτηριστικά, όπως καλύτερη γεύση ή χρώμα, ή να τα κάνουν περισσότερο ανθεκτικά σε φυτοφάρμακα ή σε συγκεκριμένα έντομα. Για παράδειγμα σε κάποια ψάρια έχουν εισαχθεί γονίδια από άνθρωπο για να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στις αρρώστιες, αγγουράκια και ντομάτες περιέχουν γονίδια βακτηρίων για να τα κάνουν πιο ανθεκτικά σε μικρόβια, ώστε να μένουν στα ράφια των υπεραγορών ως και 30 μέρες χωρίς ν’ αλλοιώνεται η εμφάνιση τους, στο ψωμί έχουν επέμβει γενετικά ώστε να μην καταρρέει η ζύμη.
Τα πιο πάνω παραδείγματα μας φαίνονται σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και όμως δεν είναι, διότι κάποια από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα κυκλοφορούν ανάμεσά μας και βρίσκονται ήδη στο μενού μας. Και η αλήθεια είναι …..πιο πικρή. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, τη δεκαετία που διανύουμε, το 70% των επεξεργασμένων τροφίμων (ζυμαρικά, παγωτά, κονσέρβες και παιδικές τροφές) που θα βρίσκονται διεθνώς στα ράφια των υπεραγορών δίπλα από τα φυσικά προϊόντα θα είναι γενετικά τροποποιημένα. Η γενετική μηχανική, η οποία τις περισσότερες φορές ενδεχομένως ελέγχεται από οικονομικά συμφέροντα, έχει σπάσει τους φραγμούς της φύσης και επενέβη στο γενετικό υλικό των οργανισμών. Στην φύση, υπάρχουν αυστηροί φραγμοί βάση των οποίων η φυσική διασταύρωση είναι εφικτή μόνο στα όρια ενός είδους, ενώ δεν είναι εφικτή η διασταύρωση μεταξύ διαφορετικών μη συγγενικών ειδών. Η γενετική μηχανική μέσα σε εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας, αγνοώντας ή υποσκελίζοντας τους κανόνες της φύσης παραβιάζει το γενετικό κώδικα των οργανισμών αναμειγνύοντας όχι μόνο γονίδια μη συγγενικών ειδών αλλά και γονίδια μεταξύ φυτών και ζώων.
Εμείς μπορούμε να αντισταθούμε στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να πούμε ΟΧΙ ΣΤΑΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδηγούς που μας ενημερώνουν για τα Γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Αντί αυτών μπορούμε να αγοράσουμε βιολογικά προϊόντα τα οποία είναι: απαλλαγμένα από γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, παράγονται χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και με τεχνικές που σέβονται την φύση και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Μπορούμε;
ΠΗΓΕΣ:
[1] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1_%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BC%CE%B1
[2] http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/2292/genetika-tropopoiimena-trofima.html
[3] http://www.medlook.net.cy/article.asp?item_id=1130
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.nairaland.com/