Πράσινη Αγορά

168. prasines agoresΠράσινες αγορές ονομάζονται οι αγορές που ενθαρρύνουν την αγορά προϊόντων που έχουν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία σε σχέση με άλλα προϊόντα που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Με τις πράσινες αγορές καλύπτονται οι ανθρώπινες ανάγκες, αφού εξυπηρετούν το σκοπό χρήσης τους και ταυτόχρονα αυξάνουν τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποφεύγουν τη χρήση προϊόντων που είναι βλαβερά στο περιβάλλον και διευκολύνουν την επεξεργασία ή την απόρριψή τους με το πέρας του κύκλου ζωής του [1].

Ο κύκλος της ζωής ενός προϊόντος αναφέρεται στην εξασφάλιση των πρώτων υλών, τη διαδικασία παραγωγής, τη διανομή, τη λειτουργία και συντήρηση τους καθώς και σε τελικό στάδιο την επαναχρησιμοποίηση του ή την απόρριψή του.

Τόσο τα «πράσινα» ή αλλιώς φιλοπεριβαλλοντικά όσο και τα συμβατικά προϊόντα εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό δημιουργίας και χρήσης τους από το καταναλωτή. Ωστόσο τα «πράσινα» προϊόντα αναφέρονται σε όσα προϊόντα είναι λιγότερο βλαβερά προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα υποστηρίζουν την προστασία του με σκοπό την αειφορία. Έτσι, τα χαρακτηριστικά ενός «πράσινου» προϊόντος αναφέρονται στη δυνατότητα ανακύκλωσης του, είναι βιοαποικοδομίσιμα, δηλαδή δεν απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον, διαθέτουν λιτή και σε μικρό μέγεθος συσκευασία και χρησιμοποιούν αποδοτικά ελάχιστες ποσότητες επικίνδυνων υλικών για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους [1,2].

Στην Κύπρο εδώ και επτά χρόνια εφαρμόζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης στο δημόσια τομέα, οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ), όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια της επιτροπής για την αειφόρο ανάπτυξη αναφέρονται στη διαδικασία κατά την οποία όλα τα κράτη-μέλη και οι δημόσιες αρχές μπορούν να καθορίσουν ο καθένας ξεχωριστά το βαθμό με τον οποίο θα εφαρμόσουν συμφωνίες για παροχή αγαθών μικρότερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έτσι, θα μειωθεί η χρήση των συμβατικών αγαθών που επιτελούν την ίδια πρωταρχική λειτουργία.

Τα βραβεία των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων έχουν πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο το περασμένο Σεπτέμβριο, τα οποία έχουν απονεμηθεί σε οργανισμούς που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την πολιτική των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων. Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης έχει καταγράψει μεγάλα ποσοστά χρήσης πράσινων προϊόντων από τους κρατικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα, έχει επιτευχθεί ποσοστό περίπου 43% ανακυκλωμένου φωτοτυπικού χαρτιού, καθώς επίσης έχει σημειωθεί ποσοστό της τάξης του 95% στην αγορά οικονομικών λαμπτήρων από την δημόσια υπηρεσία [3].

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2012 η αγορά Ashton έχει κερδίσει το οικολογικό βραβείο ως η πιο μεγάλη «πράσινη» αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία προωθούσε φιλοπεριβαλλοντικές στάσεις με τη χρήση κάδων ανακύκλωσης, με την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικότερων συσκευών στα μαγαζιά τους και με την επαναχρησιμοποίηση υλικών [4]. Επίσης, η «πράσινη» αγορά έχει ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό κυρίως των Σκανδιναβικών χωρών, όπου έχουν ως στόχο την προστασία και διατήρηση του φυσικού τους πλούτου. Συγκεκριμένα, η Σουηδία έχει ανακηρυχτεί το 2010 ανάμεσα σε 35 Ευρωπαϊκές Χώρες ως η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αφού χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά οικολογικής συνείδησης [5].

Η επιβίωση μας συνδέεται άμεσα με τους φυσικούς πόρους του πλανήτη στον οποίο ζούμε. Ο τρόπος χρήσης και διαχείρισής τους επηρεάζει τη δική μας ποιότητα ζωής. Στο χέρι μας είναι η αλλαγή σε ένα ποιοτικότερο περιβάλλον επιβίωσης. Ας αξιοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές. Ας αποκτήσουμε «πράσινη» συνείδηση και ας στοχεύσουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τις υπάρχουσες και επόμενες γενιές. Ένα αύριο με λιγότερα σκουπίδια, με τη χρήση βιολογικών προϊόντων, με την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, με την αξιοποίηση φιλικά προς το περιβάλλον κατασκευών, με την αναζήτηση των οικολογικών σημάτων της ΕΕ στα προϊόντα που επιλέγουμε στην αγορά και με την αλλαγή του τρόπου ζωής που βασίζεται στις μας οικολογικές συνήθειες. Ας αναλογιστούμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] Πράσινες Δημόσιες Αγορές, Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environment.nsf/CEA78AE1918D2B0DC225795A00463AE7/$file/GPP02.pdf
[2] http://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/handbook_el.pdf
[3] http://www.epihirimatiki.com/index.php?id=1349
[4] http://www.flowmagazine.gr/article/view/h_pio_prasinh_agora_sth_megalh_vretania/category/environment
[5] http://www.tovima.gr/science/article/?aid=496280
 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.blogbigtime.com/view/AlishaPinto

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...