Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Πόσο ασφαλή είναι τα ευρωπαϊκά όρια για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους;

Πόσο ασφαλή είναι τα ευρωπαϊκά όρια για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους;

A man wears a mask as he rides a bike to work in the polluted town of Linfen. Linfen, a city of about 4.3 million, is one of the most polluted cities in the world. China's increasingly polluted environment is largely a result of the country's rapid development and consequently a large increase in primary energy consumption, which is almost entirely produced by burning coal.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία του ανθρώπου.

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Κοινότητα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας έχουν εκπονήσει κείμενο, στο οποίο εμπεριέχονται δέκα αρχές καθαρού αέρα, στις οποίες συγκεφαλαιώνονται το απόσταγμα της επιστημονικής έρευνας για τον κίνδυνο της ρυπάνσεως της ατμόσφαιρας, και προτείνουν οδηγίες για τη διαμόρφωση πολιτικής δημόσιας υγείας. Σε προηγούμενη εκπομπή είδαμε τις 8 πρώτες αρχές. Στη συνέχεια θα δούμε τις αρχές για καθαρό αέρα 9-10:

Αρχή 9η. Η συμμόρφωση με τις ισχύουσες τιμές ορίων για τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους στην Ευρώπη δεν παρέχει καμία προστασία της δημόσιας υγείας. Στην πραγματικότητα, πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις πολύ πιο κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές, ειδικά για τα αιωρούμενα σωματίδια. Οι τρέχουσες τιμές ορίων στην Ευρώπη για τα αιωρούμενα σωματίδια δεν προσφέρουν καμία απολύτως προστασία από τις δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Οι τιμές ορίων είναι πολύ πάνω από τις συστάσεις του ΠΟΥ και, επίσης, πολύ πάνω από τα πρότυπα ποιότητας του αέρα στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ενημέρωση των εθνικών και τοπικών φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με αυτό. Οι πολιτικές ελέγχου της ρύπανσης του αέρα προσφέρουν μια εντελώς ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Σε κάποιο βαθμό αυτό ισχύει και για το όζον, όταν οι τιμές ορίων είναι υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία έχουν παρατηρηθεί με σαφήνεια δυσμενείς επιπτώσεις στη θνησιμότητα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Αρχή 10η. Οι πολιτικές της ΕΕ για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα απαιτείται τελικά να οδηγεί σε καθαρό αέρα που είναι πραγματικά καθαρός και δεν συνδέεται πλέον με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ευρωπαίων πολιτών. Τα οφέλη αυτών των πολιτικών υπερκαλύπτουν το κόστος για ένα μεγάλο ποσό. Εν όψει των μεγάλων αρνητικών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία σήμερα στην Ευρώπη, χρειάζεται μια επείγουσα δράση για την περαιτέρω μείωση ιδιαίτερα των συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων και του όζοντος. Αρχικές αναλύσεις κόστους-οφέλους έδειξαν ξεκάθαρα ότι τα οικονομικά οφέλη της περαιτέρω μείωσης της ρύπανσης από την άποψη της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της μειωμένης απώλειας της παραγωγικότητας και της μείωση του φόρτου ασθένειας υπερκαλύπτουν το κόστος της περαιτέρω μείωση της ρύπανσης του αέρα.

Ως εκ τούτου, οι πολιτικές της ΕΕ για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από όλες τις κύριες πηγές είναι αναγκαίες ώστε τελικά να οδηγήσουν σε πραγματικά καθαρό αέρα που δεν συνδέεται πλέον με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ευρωπαίων πολιτών.

Πρώτος στόχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση, μέχρι το 2020 το αργότερο, με τις υπάρχουσες πολιτικές και τη νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα – στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο ευρωπαϊκές όσο και διεθνείς δεσμεύσεις. Ατενίζοντας το μέλλον, έχει ως στόχο να θέσει νέους στόχους για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα μετά το 2020. «Μακροπρόθεσμα, το μόνο αξιόπιστο όραμα, κατά την άποψή μου, είναι ο “μηδενικός αντίκτυπος”, το οποίο σημαίνει καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία, καθόλου ευτροφισμός και οξίνιση», δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος.

Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Γη; Ας ενημερωθούμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση και πώς αυτή δημιουργείται από τις δικές μας επιλογές και δραστηριότητες. Σε σχέση με τις μεταφορές ας επιλέγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το ποδήλατο. Ας ζητήσουμε από τους κυβερνώντες την προώθηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ας αγοράζουμε αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων και ας αποφύγουμε να οδηγήσουμε το αυτοκίνητό μας σε κοντινές αποστάσεις. Για παραπλήσιες διαδρομές ας συνεργαστούμε με άλλους συμπολίτες μας για να μετακινούνται τα αυτοκίνητα με όσο το δυνατό περισσότερα άτομα. Ας μειώσουμε την κατανάλωση προϊόντων.

Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] Περιβάλλον για τους ευρωπαίους, 2013, Green_week_2013_EL-130927_web.pdf
[2] http://respi-gam.net/node/5221
[3] http://www.eea.europa.eu/el/themes/air/intro
[4] http://erj.ersjournals.com/content/39/3/525.full?ijkey=
3b9f91da3e93e0897164ff1c3e2021340e7980af&keytype2=tf_ipsecsha#aff-9
[5] http://skopelitis.gr/skoniapotisaxara.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.greenpeace.org

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...