Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Ας φτιάξουμε το δικό μας βοτανόκηπο

Ας φτιάξουμε το δικό μας βοτανόκηπο

Βοτανικός Κήπος
Βοτανικός Κήπος

Οι βοτανικοί κήποι έκαναν την εμφάνισή τους από τα πολύ παλιά χρόνια. Γνωστοί βοτανικοί κήποι της αρχαιότητας είναι οι «κρεμαστοί κήποι» της Βαβυλώνας που χρονολογούνται στο 1500 περίπου π.Χ. Επίσης η ίδρυση του πρώτου Βοτανικού Κήπου στην Αρχαία Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον 4ο  π.Χ. αιώνα από τον αρχαίο φιλόσοφο Θεόφραστο, ο οποίος θεωρείται σήμερα ως ο πατέρας της Βοτανικής επιστήμης. Από το 1600 μ.Χ. άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους πολλοί βοτανικοί κήποι κυρίως σε πανεπιστήμια [1,2]. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κύπρος ήταν ξακουστή για τα βότανα της από τα πανάρχαια χρόνια. Γίνονταν εξαγωγές στις γειτονικές χώρες βοτάνων και παραγώγων τους όπως αιθέριων ελαίων.Μερικά βότανα που γίνονταν εξαγωγή είναι η ρίγανη, το χαμομήλι, η μαντζουράνα και το λάδανο της ξισταρκάς που χρησιμοποιείτο εκτενώς στην αρωματοποιία [3].

Στην Κύπρο υπάρχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί βοτανικοί κήποι που μπορούμε να επισκεφθούμε  ώστε να γνωρίσουμε τη βοτανική κληρονομιά του νησιού. Όμως ο καθένας από εμάς μπορεί να φτιάξει στον κήπο του μια μικρή γωνιά με βότανα. Φτιάχνοντας το δικό μας βοτανικό κήπο μπορούμε να έχουμε πάντοτε φρέσκα βότανα στο σπίτι για να τα χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα στη μαγειρική ή και για ενίσχυση της πολύτιμης υγείας μας [4]. Πολλά βότανα μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους βοηθούς στην κουζίνα μας, δίνοντας άρωμα και βελτιώνοντας τη γεύση των φαγητών μας. Επιπλέον μερικά βότανα όπως η δάφνη, ο δυόσμος, ο άνιθος,  η ρίγανη, το θυμάρι και ο μαϊντανός φημίζονται και για τη θετική τους επίδραση στον μεταβολισμό του οργανισμού μας [5].

Είναι προτιμότερο να καλλιεργούμε βότανα που ανήκουν στην Κυπριακή χλωρίδα διότι καθώς είναι προσαρμοσμένα στις κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας, μπορούν ευκολότερα να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Κάποια προτεινόμενα είδη είναι η ρίγανη, η σπατζιά (φασκόμηλο), η λεβάντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και ο δυόσμος. Μια καλή ιδεά για τη δημιουργία του βοτανικού μας κήπου είναι να ομαδοποιούμε τα βότανα ανάλογα με τις ανάγκες τους σε ηλιοφάνεια και έδαφος γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα μεσογειακά βότανα είναι ξηροφυτικά δηλαδή έχουν περιορισμένες απαιτήσεις σε νερό [3-5]. Η φύτευση των βοτάνων μπορεί να γίνεται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά είναι προτιμότερο να αποφεύγεται το καλοκαίρι όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες [5].

Επίσης ας αποφεύγουμε τα χημικά λιπάσματα και τα ισχυρά παρασιτοκτόνα που βλάπτουν τα φυτά μας και την ποιότητα του εδάφους στον κήπο μας και ας στραφούμε προς τα οικολογικά λιπάσματα [6]. Επιπρόσθετα, μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα κομμένα κλαδιά και τα σάπια φύλλα τοποθετώντας τα σε έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης παράγοντας τέλειο φυσικό λίπασμα για τον κήπο μας [7,8].

Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν βοτανικό κήπο στο σπίι μας; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας φτιάξουμε έναν βοτανικό κήπο στο σπίτι μας με ποικιλία βοτάνων . Ας παρασκευάσουμε εύγεστα φαγητά με τη χρήση αρωματικών και αρτυματικών βοτάνων του τόπου μας. Ας ανακαλύψουμε την μεγάλη προσφορά της φύσης στη ζωή μας. Μόνο έτσι θα την αγαπήσουμε. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:

[1] http://www.troodos-geo.org/cgibin/hweb?-A=106&-V=amiantos
[2]http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%9A%CE%AE%CF%80%CE%BF%CF%82
[3] http://www.ec.gov.cy/environment/environment.nsf/1C47922F812968DDC2257D6A0032DB81/$file/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7%20%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD.pdf
[4] http://www.troodos-geo.org/cgibin/hweb?-A=106&-V=amiantos
[5]  Μαρία & Νίκος Ψιλάκης,  «Τα βότανα στην κουζίνα-Μαγειρική με επιλογές από το φαρμακείο της φύσης», Καρμάνωρ, 2002
[6] http://www.econews.gr
[7] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7
[8] http://www.moa.gov.cy/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://4myhouse.gr/Article.aspx?artid=388&catid=22&subcatid=151

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...