Σε διεθνές επίπεδο οι απόψεις γύρω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών συγκρούονται. Μπορεί να αποτελέσει λύση στα ενεργειακά προβλήματα μιας χώρας και σε ποιο βαθμό;
Πυρηνική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που υπάρχει μέσα στον πυρήνα του ατόμου και είναι δυνατό να απελευθερωθεί με το «σπάσιμο» του πυρήνα σε μικρότερους ή με την συνένωση ελαφρών πυρήνων σε βαρύτερους για να επιτευχθεί η ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα κατά τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια εύρεσης λύσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Έτσι, οι χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να μελετούν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως βασικό καύσιμο παραγωγής ηλεκτρισμού φιλικό προς το περιβάλλον.
Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας συμφωνούν ότι αποτελεί μία πράσινη, φθηνή, ασφαλή και καθαρή λύση στην ενεργειακή κρίση που δεν επιβαρύνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Αντίθετα, αυτοί που δεν υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια πιστεύουν ότι ελλοχεύει ποικίλους και σημαντικούς για την ανθρωπότητα κινδύνους, όπως οι μακροχρόνιες εκπομπές της ραδιενέργειας, τα πυρηνικά απόβλητα, η ασφάλεια από την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων και η απόσταση που τοποθετούνται από μία περιοχή.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες ενημερώσεις, η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού από την Τουρκία έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε ομάδες οικολόγων σχετικά με τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται μόλις 25χλμ μακριά από το ρήγμα Ecemis, το οποίο είναι εξαιρετικά σεισμογενές. Έτσι, οι επιπτώσεις του πυρηνικού σταθμού απειλούν τις γειτονικές περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Επιπρόσθετα, μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, η Μεσόγειος αναμένεται να χρησιμοποιείται συστηματικά ως μέσο μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων.
Η επαναξιολόγηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που δίνονται στον άνθρωπο είναι σημαντική και καθοριστική για το μέλλον του τόπου μας. Ας προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Μπορούμε;
ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.econews.gr/2009/03/26/nuclear-energy-environment/
[2] http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/report/2010/5/akkuyu.pdf
[3] http://www.sigmalive.com/archive/simerini/environment/366691
[4] http://www.emprosnet.gr/emprosnet-archive/6f1f71bb-f0cd-433b-b89c-6d75de502405
[5] http://www.cretalive.gr/world/view/archise-h-kataskeuh-purhnikou-stathmou-sto-akougiou-ths-tourkias/239201
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power