Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / «Έξυπνα» τούβλα: δομικοί λίθοι του μέλλοντος

«Έξυπνα» τούβλα: δομικοί λίθοι του μέλλοντος

%ce%ad%ce%be%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b2%ce%bb%ce%b1Στις μέρες μας χαρακτηρίζονται πολλά αντικείμενα ως έξυπνα, όπως κινητά τηλέφωνα, ρούχα, οικιακές συσκευές. Έξυπνα, όμως, μπορούν να γίνουν ακόμη και τα τούβλα, τα οποία είναι ικανά να κάνουν ανακύκλωση νερού και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία, σύμφωνα με βάση ομάδα επιστημόνων του Βρετανικού Πανεπιστημίου West of England (UWE Bristol) [1,2,3].

Τα τούβλα που ανέπτυξαν στο πανεπιστήμιο αυτό, όταν χρησιμοποιούνται ως δομικό υλικό σε κτήρια, μπορούν να πραγματοποιούν ανακύκλωση νερού με τη χρήση μικροβίων και να παράγουν ηλιακή ενέργεια μαζί με οξυγόνο, μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα ως κτίρια [1]. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με τον τρόπο που θα κατασκευάζονται, μπορούν να αξιοποιούν ως πρώτη ύλη αστικά λύματα, διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ηλιακή ακτινοβολία, φύκη, μικροβιακές ενώσεις (άλγη και βακτήρια) και διαφορετικά είδη θρεπτικών συστατικών. Με αυτές τις πρώτες ύλες μπορούν να παραγάγουν ανακυκλωμένο καθαρό νερό, οξυγόνο, ηλεκτρική ενέργεια, θερμότητα, βιοδιασπώμενες ουσίες καθαρισμού, οικολογικά απορρυπαντικά, λιπάσματα, βιομάζα και βιοφωταύγεια [1,2,3].

Πώς επιτυγχάνεται όμως αυτό; Τα «έξυπνα» τούβλα θα αποτελούνται από βιοαντιδραστήρες γεμάτους μικροβιακές κυψέλες καυσίμων (Microbial fuel cells-MFCs) και άλγη [2,3]. Οι μικροβιακές αυτές κυψέλες αποτελούν μετατροπείς ενέργειας που εκμεταλλεύονται τα συστατικά μικρόβια με σκοπό να διασπάσουν τα οργανικά απόβλητα και να παραγάγουν ηλεκτρική ενέργεια [1]. Ειδικότερα, κάθε τούβλο θα περιέχει μικροβιακές κυψέλες καυσίμου, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν στο εσωτερικό μια ποικιλία μικροοργανισμών που θα έχουν επιλεγεί ειδικά για την λειτουργία που επιδιώκεται όπως τον καθαρισμό νερού, την ανάκτηση φωσφορικού άλατος, την παραγωγή ηλεκτρισμού και τη διευκόλυνση της παραγωγής καθαριστικών ουσιών, στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας [2,3].

Τα τούβλα θα είναι σε θέση να ενώνονται και να δημιουργούν τοίχους «βιοαντιδραστήτες», που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε σπίτια, δημόσια κτήρια και γραφεία. Χαρακτηρίζονται δικαίως έξυπνα γιατί είναι σχεδιασμένα για να προσαρμόζονται από μόνα τους σε μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, να παρακολουθούν και να μεταβάλλον τον αέρα του κτηρίου. Επιπρόσθετα, θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν τους παρευρισκομένους και γενικότερα να αντιλαμβάνονται το εσωτερικό περιβάλλον του κτιρίου ως μια «ζωντανή μηχανή», αντιδρώντας αναλόγως με ψηφιακούς συντονιζόμενους μηχανισμούς [1,2,3].

Μέσα από την ανακάλυψη αυτή των πρωτοποριακών τούβλων μπορεί να διερευνηθούν νέες δυνατότητες επεξεργασίας των οικιακών αποβλήτων, παραγωγής αξιοσημείωτης ηλεκτρικής ισχύος και ανάπτυξης «προγραμματιζόμενων» τοίχων μέσα στα ζωντανά οικοσυστήματα [1]. Γενικότερα, όμως, η καινοτόμα αυτή εφαρμογή ανοίγει ορίζοντες στη «ζωντανή» αρχιτεκτονική, τις τεχνολογίες υπολογιστών και τη μηχανολογία, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην ενεργειακή βιωσιμότητα [1,2].

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.econews.gr/2016/08/01/exypna-touvla-131369/
[2] http://www.naftemporiki.gr/story/1133025/eksupna-toubla-ikana-gia-anakuklosi-nerou-kai-paragogi-reumatos-apo-ton-ilio
[3] http://info.uwe.ac.uk/news/uwenews/news.aspx?id=3428

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
https://sourceable.net/waste-renewables-make-better-bricks/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...