Home / Unpublished / Το είδος του Νοεμβρίου 2019

Το είδος του Νοεμβρίου 2019

 

Όνομα: Κορυδαλλός ή Τρουλλία
Κοινό  Όνομα: Σκορδαλλός ή Τσούρουλλος
Επιστημονικό όνομα: Galerida Crisata Cypriaca
Οικογένεια: Κορυδαλλίδες

 

Γενικά
Ο Κορυδαλλός ή Τρουλλία ή όπως κοινώς ονομάζεται στην Κύπρο ο Τσούρουλλος έχει το επιστημονικό όνομα Galerida Crisata Cypriaca και είναι ένας πολύ κοινός μόνιμος φτερωτός κάτοικος της Κύπρου. Αποτελεί ενδημικό υποείδος της Κύπρου που ανήκει στην οικογένεια Κορυδαλλίδες και στην τάξη των στρουθιόμορφων πτηνών. Ένας πολύ μικρός αριθμός του συγκεκριμένου πτηνού επισκέπτεται το νησί και ως περαστικός μετανάστης. Στην Κύπρο συναντάται κυρίως σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως σε χωράφια και σε κατοικημένους χώρους [1,3].

Περιγραφή
Το σώμα του είναι λεπτό με μέγεθος που κυμαίνεται από 15cm μέχρι 17cm. Το μικρόσωμο αυτό πτηνό του νησιού μας έχει γκριζοκάστανο φτέρωμα με σκούρες ραβδώσεις σε όλο του το σώμα. Οι φτερούγες του είναι μακριές και μυτερές. Το ράμφος του είναι κοντό, αλλά πολύ δυνατό σε σχήμα ενός μικρού κώνου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το λοφίο του που είναι πάντα ανασηκωμένο. Επίσης, ένα χαρακτηριστικό του γνώρισμα παρουσιάζεται στην ιδιομορφία που έχει στα δάκτυλα των ποδιών του, όπου το νύχι του πίσω δακτύλου του ποδιού του έχει διπλάσιο μήκος από το μεγάλο δάκτυλο, για να μπορεί να γαντζώνεται εύκολα [1]. Οι εχθροί του είναι κυρίως μικρά αρπακτικά σαρκοφάγα θηλαστικά. Το μοναδικό αυτό χαρακτηριστικό του το βοηθά να προσαρμόζεται με ευκολία στους χώρους όπου ζει κυρίως στο περπάτημά του πάνω σε δέντρα, καθώς επίσης για να αρπάζει πολύ γρήγορα το θήραμα του.

Αναπαραγωγή
Τα αυγά του έχουν γκρίζο χλωμό χρώμα και γριζοκαστανά στίγματα και κάθε φορά γεννά 6-7. Το κλώσσημα των αυγών το αναλαμβάνει το θηλυκό και διαρκεί 12-13 μέρες [3,4].

Τροφή 
Η τροφή του κυρίως είναι οι σπόροι, σκουλήκια και μικρά έντομα. Επίσης, τα δημητριακά είναι αγαπημένη επιλογή φαγητού.

Προστασία
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ο πληθυσμός του είδους αυτού έχει μειωθεί  δραματικά τα τελευταία χρόνια στο νησί μας. Οι κορυδαλλοί έχουν χάσει την επαφή τους με τις μεγάλες άγονες εκτάσεις. Τα γεωργικά μηχανήματα κατέστρεψαν τους χώρους όπου επιβιώνει το συγκεκριμένο είδος. Επίσης, έχουν καταστραφεί οι χώροι όπου βρίσκει εύκολα την τροφή του. Η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων αποτελεί ένα από τους σημαντικούς λόγους καταστροφής της τροφής του με αποτέλεσμα να λιγοστέψουν επικίνδυνα [2]. Ποια είναι τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εμείς για προστασία την πτηνοπανίδας του τόπου μας; Οι τρόποι είναι πολλοί. Ας μην καταστρέφουμε τα οικοσυστήματα που μπορεί να επιβιώσει το συγκεκριμένο είδος. Ας σταματήσουμε τη καταστροφή των χώρων όπου κατοικεί. Ας προστατεύσουμε έστω και το μικρό αριθμό που έχει απομείνει στο νησί μας.

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Crested_lark

[2] http://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/local/158283
[3] http://www.katakali.net/drupal/poylia/korydallides
[4] http://www.life-medponds.gr/docs/Meletes/Fyllad_birdsALL.pdf

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Crested_lark#/media/File:Crested_Lark_(Galerida_cristata)_at_Sultanpur_I_Picture_118.jpg

 

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...