Το περιβάλλον σήμερα

2 To perivallon simeraΑν κοιτάξουμε τη φύση θα δούμε ότι είναι, ένα τεράστιο ανοικτό βιβλίο και από μέσα ξεπηδούν ζώα, πουλιά, απέραντα δάση και δέντρα πράσινα, μικρά αγριολούλουδα, ουρανοί γαλάζιοι και ακρογιάλια μπλε, λειμώνες πολύχρωμοι και λίμνες λευκές, ήλιος ολόφωτος, ουρανοί φωτεινοί, λιβάδια κατάφυτα, ατμόσφαιρα καθαρή, εδάφη παραγωγικά, νερά ζωηρά.

Ένα ζωντανό βιβλίο για όλους, με «άπειρο κάλλος». Σήμερα όμως; Ποια είναι η κατάσταση του πλανήτη μας;

Η αλλαγή του κλίματος είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. H Μεσόγειος ψήνεται κυριολεκτικά. Διακόσια εκατομμύρια οικολογικοί πρόσφυγες και 5.5 τρισεκατομμύρια ευρώ είναι το τρομακτικό κόστος από την αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Η βιολογική ποικιλότητα απειλείται. 1 εκατομμύριο είδη χλωρίδας και πανίδας κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το 2050. Η ρύπανση του αέρα και των υδάτων παίρνει τρομακτικές διαστάσεις και  απειλεί την ανθρώπινη υγεία, τη γεωργία, την οικονομία. Χιλιάδες πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στην εσωτερική και εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Η παραγωγή αποβλήτων και η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων συνεχώς αυξάνεται. Πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Η λειψυδρία έχει ήδη κτυπήσει την πόρτα μας. Βιώνουμε καθημερινά την υδατική ανεπάρκεια που προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να δοκιμάζει ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας. Από την κεντρική Αφρική μέχρι τη λεκάνη του Αμαζονίου και τα νησιά της Ινδονησίας, τα δάση του πλανήτη μας αποψιλώνονται και εξαφανίζονται με τρομακτικά ταχείς ρυθμούς. Κάθε χρόνο καταστρέφεται έκταση 128 εκατ. στρεμμάτων -λίγο  πολύ ανάλογη με το μέγεθος της Ελλάδας. Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατακαίουν κάθε χρόνο χιλιάδες εκτάρια σε όλο τον πλανήτη. Η ερημοποίηση επηρεάζει περίπου το 1/4 της επιφάνειας του πλανήτη και απειλεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 100 χώρες. Η φύση αργοπεθαίνει, ολόκληρη η δημιουργία, ο γαλάζιος πλανήτης μας αργοπεθαίνει, και μαζί το μέλλον που χτίζουμε για τα παιδιά μας.

Ποιος είναι ο ρόλος όμως του καθενός μας; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες;

Το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον πλανήτη μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Αναζητώντας το πραγματικό κάλλος και μακριά από πρόσκαιρες και ευκαιριακές καταναλωτικές απολαύσεις μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα που αφήνουμε πάνω στη φύση. Η προστασία της φύσης ξεκινά από τον καθέναν από εμάς, και από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε καθημερινά. Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

Ας γυμναστούμε ωφελώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον! Ας περπατήσουμε, ας πάρουμε ποδήλατο ή το λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά ή στο σχολείο, αντί με το αυτοκίνητο. Ας μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγουμε. Ας επαναχρησιμοποιήσουμε αντικείμενα και να ανακυκλώσουμε υλικά. Ας αυξήσουμε το πράσινο στον κήπο μας, στη γειτονιά μας, στο σχολείο μας, σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Μπορούμε; 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
https://blog.udemy.com/go-green-ideas/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...