Home / Unpublished / Το είδος του Δεκεμβρίου 2020

Το είδος του Δεκεμβρίου 2020

 

 

 

Όνομα: Χαμαιλέοντας
Επιστημονικό όνομα: Chamaeleo chamaeleon
Οικογένεια: Chamaeleonidae

 

 

 

Περιγραφή
Το σώμα του φτάνει σε συνολικό μήκος τα 30 cm, είναι χαρακτηριστικά πεπλατυσμένο και το κεφάλι του είναι τριγωνικό, πυραμοειδές και μοιάζει με περικεφαλαία από την οποία εκφύονται 3 λοβοί [1,2,3]. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ερπετού αποτελεί το γεγονός ότι οι οφθαλμοί είναι ιδιαίτερα εξογκωμένοι και μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο προσδίδοντας εξαιρετική όραση στο ζώο αφού μπορεί να βλέπει προς διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Το σώμα του ζώου είναι προσαρμοσμένο στην δενδρόβια διαβίωση γεγονός που αποδεικνύεται από  δάκτυλα των ποδιών που είναι ενωμένα και από την ουρά η οποία είναι λεπτή και καταλήγει σε μικρή περιέλιξη ώστε να αγκιστρώνεται καλά στα κλαδιά. [1,2,3].

Ενδιαίτημα
Ο Χαμαιλέοντας είναι ημερόβιο ερπετό το οποίο κατά τους θερινούς μήνες εντοπίζεται να κάθεται σε κλαδιά θάμνων και δέντρων αναμένοντας την λεία του που αποτελείται από διάφορα κολεόπτερα, δίπτερα και άλλα έντομα τα οποία συλλαμβάνει με την μακριά και κολλώδη γλώσσα του Στην Κύπρο συναντάται σε χαμηλά υψόμετρα με πυκνή μακκία βλάστηση ή ακόμη και σε κήπους και πάρκα κατοικημένων περιοχών.

Προσαρμοστηκότητα
Ο Χαμαιλέοντας χαρακτηρίζεται ως βραδυκίνητο ζώο με αποτέλεσμα να αναπτύσσει διαφορετικούς τρόπους αποφυγής φυσικών θηρευτών όπως η ικανότητα ταχείας εναλλαγής του σωματικού χρωματισμού ανάλογα με τον περιβάλλοντα χώρο, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ερπετού αυτού. Η αλλαγή στο χρωματισμό του σώματος αποτελεί και μέθοδο επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων του είδους αφού κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα αρσενικά υιοθετούν πιο φανταχτερούς χρωματισμούς για να προσελκύσουν τα θηλυκά ενώ όταν τα θηλυκά δεν θέλουν να ζευγαρώσουν εμφανίζουν άσπρα στίγματα τα οποία απωθούν τα αρσενικά [1].

Απειλές και προστασία
Το συγκεκριμένο ερπετό απειλείται από την καταστροφή των ιδιαίτερων ενδιαιτημάτων του από πυρκαγιές, αγροτική μηχανοποίηση, τουριστική ανάπτυξη, τα κινούμενα οχήματα που προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα στους δρόμους, αλλά και το παράνομο εμπόριο, αφού συλλέγονται και πωλούνται ως εξωτικά ζώα [3]. Οι Χαμαιλέοντες συμπεριλαμβάνονται στο παράρτημα IV της Οδηγίας 92/43ΕΟΚ ενώ προστατεύεται από την Εθνική Νομοθεσία με τον νόμο για την προστασία της Άγριας Ζωής του 2003 [1]. Είναι στο χέρι όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το ιδιαίτερο ερπετό περιορίζοντας τις ανθρωπογενής δραστηριότητες οι οποίες έχουν αρνητική επίδραση στο φυσικό του περιβάλλον. Μπορούμε;    

ΠΗΓΕΣ:
[1] Νικολάου Χ., Παφίλης Π., Λυμπεράκης Π., 2014: Τα ερπετά και τα αμφίβια της Κύπρου. Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, 2014

[2] https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82
[3] http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=95&sid=92

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82#/media/Fil

e:Bradypodion_pumilum_Cape_chameleon_female_IMG_1767_(cropped).jpg

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...