Home / Unpublished / Το είδος του Φεβρουαρίου 2019

Το είδος του Φεβρουαρίου 2019

Όνομα: Ροδή της χιονίστρας
Κοινό όνομα:
 Αγριοτριανταφυλλιά της Χιονίστρας

Επιστημονικό όνομα: Rosachionistrae
 

 

Περιγραφή
Αποτελεί σπάνιο ενδημικό είδος φυτού της Κύπρου. Όρθιος, φυλλοβόλος θάμνος που κάποιος τον συναντάει κάποτε να αναρριχάται αγκαλιάζοντας άλλα δέντρα και άλλοτε να έρπετε στο έδαφος. Κατά την αρχαιότητα τα άνθη του θεωρούνταν ιερά, γιατί με αυτά στεφάνωνε η Αφροδίτη τα μαλλιά της. Η πανέμορφή τους όψη σε συνδυασμό με το ιδιαίτερό τους άρωμα προσδίδουν μια μοναδικότητα στο είδος [1,6].

Το ύψος της φτάνει μέχρι και τα 3m. Τα κλαδιά της είναι τοποθετημένα όρθια ή τοξοειδή, κουβαλώντας πάνω τους ισχυρά και κυρτά αγκάθια. Το κάθε άνθος της έχει λευκό χρώμα και αποτελείται 4-5 πέταλα που αναδίδουν λεπτή ευωδία. Η περίοδος άνθησής της ξεκινά το Μάιο μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Οι καρποί της έχουν σχήμα σχεδόν σφαιρικό και χρώμα βαθύ κόκκινο με μερικά σέπαλα να διακρίνονται στο πάνω μέρος τους. Τα φύλλα της έχουν χρώμα έντονο πράσινο, μικρό ωοειδές σχήμα με λεπτό άρωμα. Στη βάση τους διακρίνονται παράφυλλα που είναι ενωμένα με το μίσχο [1,3,4].

Εξάπλωση
Το γένος Rosa L. (Ροδή) αριθμεί πάνω από 200 είδη με εξάπλωση στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου. Εντοπίζεται μόνο στις βουνοκορφές της περιοχής του Τροόδους και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ολύμπου ή αλλιώς της Χιονίστρας. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα του έχει αποδοθεί το συγκεκριμένο όνομα. Είναι ένα ιδιαίτερο και σπάνιο είδος αγριοτριανταφυλλιάς που συναντάται σε διαφορετικούς οικότοπους όπως στο δάσος μαύρης και τραχείας πεύκης, καθώς και σε θάμνους λατζιάς. Επίσης, συναντάται στις άκρες των δρόμων και σε ανοίγματα ρεματιών σε ύψος από τα 1100 μέχρι τα 1950 m. Οι περιοχές όπου έχει καταγραφεί αυτό το είδος είναι η Μαδαρή, Άλωνα και Παλαιχώρι. Ανάμεσα σε πολλά άλλα σπάνια είδη φυτών, η ροδή της χιονίστρας συνθέτει τον πολύτιμο φυσικό πλούτο της περιοχής του Τροόδους, ένα από τους πιο σημαντικούς βιότοπους χλωρίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη [1].

Αρχαιότητα
Η Ροδή και τα άνθη της αναφέρονται σε πολλά ποιήματα, τραγούδια και στιχάκια από την αρχαιότητα μέχρι και τη σημερινή εποχή. «Ρόδο, λουλούδι αψεγάδιαστο, ρόδο, της άνοιξης έγνοια» (Ανακρεόντεια). Κατά τον 2ο – 3ο αιώνα υπάρχουν μαρτυρίες που αποδεικνύουν την τεράστια εκτίμηση που τύγχαναν τα ρόδα, αφού είχε βρεθεί αναφορά στα ρόδα από επιτύμβιο επίγραμμα στην περιοχή Κιτίου [1].

ΠΗΓΕΣ:
[1] Τσιντίδης, Τ., Χατζηκυριάκου, Γ & Χριστοδούλου, Χ. (2002) Δέντρα και Θάμνοι στην Κύπρο. Λευκωσία: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη – Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου

[2] http://www.troodos-geo.org/cgibin/hweb?-A=98,printer.html&-V=webcontent
[3] http://plants.jstor.org/stable/10.5555/al.ap.specimen.k000730757
[4] http://www.e-villages.org/images/users/1/flora_fauna/25.pdf
[5] http://colnect.com/en/phonecards/phonecard/30601-Rosa_chionistrae-Flowers_Of_Cyprus-Cyta-Cyprus
[6] Τσιντίδης, Τ., (1995). Τα ενδημικά φυτά της Κύπρου. Τράπεζα Κύπρου

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Rosa_micrantha#mediaviewer/File:Rosa_micrantha_1.jpg

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...