Home / Τα είδη του μήνα 2012 / Το είδος του Ιουνίου 2012

Το είδος του Ιουνίου 2012

Όνομα: Κύκνος                                    
Επιστημονικό Όνομα:
Cygnus Olor                                                                                                                                                              

2012.06_Cygnus OlorΟμοταξία: Πτηνά
Τάξη: Χηνόμορφα
Οικογένεια: Νησσίδες
Φύλο: Χορδωτά
Μέγεθος (cm) : 145-160
Άνοιγμα φτερούγων (cm) : 208-238
Κοινό Όνομα: Κύκνος

 

Ο πανέμορφος αυτός κύκνος με το κατάλευκο φτέρωμα επισκέπτεται κάπου κάπου το νησί μας. Συχνάζει, συνήθως στις λιμνούλες που πλαισιώνουν τις δύο μεγάλες λίμνες της Κύπρου. Το είδος αυτό είναι ιθαγενές της Ασίας, από όπου και εισήχθη στην Ευρώπη κυρίως ως διακοσμητικό κατά τον Μεσαίωνα και μετά σε όλο τον κόσμο.

Τα ώριμα πουλιά διαθέτουν πορτοκαλί ράμφος με ένα σάρκωμα στη βάση που μεγαλώνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ στα νεαρά πουλιά απουσιάζει το σάρκωμα στο ράμφος και στο φτέρωμα τους υπάρχει λίγο γκριζο – καφέ χρώμα. Τα μικρά γεννιούνται με κοντό λαιμό και χνουδωτά, αν και είναι ικανά να πετούν και να κολυμπούν μόλις μερικές ώρες αφού εκκολαφθούν. Οι γονείς τα φροντίζουν προσεκτικά για πολλούς μήνες, ενώ σε ορισμένα είδη η μητέρα τα μεταφέρει στην πλάτη της.

Οι κύκνοι έχουν μακρύ λαιμό, αναλογικά βαρύ σώμα, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα τών φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα Χηνόμορφα. Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V, πετώντας σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πουλί δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται είτε στο νερό είτε στον αέρα. Τρέφονται με υδρόβια φυτά τσαλαβουτώντας επιφενειακά στα ρηχά νερά, και όχι με κατάδυση.

Οι κύκνοι ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει αμοιβαίο βύθισμα του ράμφους ή στάσεις με τα κεφάλια τους ενωμένα. Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ανοιχτόχρωμα και χωρίς κηλίδες, ενώ το αρσενικό είναι άγρυπνος φύλακας. Σε μερικά είδη το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση. Σε περίπτωση επίθεσης, αφού απωθήσουν τον εχθρό, οι κύκνοι παράγουν μια θριαμβευτική κραυγή, όπως και οι χήνες.

ΠΗΓΕΣ:

[1] Πουλιά της Κύπρου, AFIAP, (1998)
[2] http://www.natureofcyprus.org/
[3] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CE%BA%CE%BD%CE%BF%CF%82_%28%CF%80%CF%84%CE%B7%CE%BD%CF%8C%29
[4] http://www.columbia.edu/itc/cerc/danoff-burg/invasion_bio/inv_spp_summ/Cygnus_olor.html