Home / Unpublished / Το είδος του Ιουνίου 2017

Το είδος του Ιουνίου 2017

Όνομα: Μελισσάκι του Κότσιη
Επιστημονικό όνομα: Ophrys kotschyi
Οικογένεια: Orchidaceae 

 

                                     

 

Περιγραφή
Πολυετής, όρθιαπόα, ύψους 10-30cm, με 3-6 φύλλα. Ταξιανθία 3-10 άνθη, σε σπειροειδή διάταξη στην κορυφή του βλαστού. Σέπαλα 3, πράσινα ή ελαφρώς ρόδινα. Πέταλα 3, τα δύο πλευρικά ελαιοπράσινα με κοκκινωπή απόχρωση γλωσσάριο ελλειπτικό, σκοτεινοπορφυρό, καστανό ή βαθύ πορφυροϊώδες, βελούδινο.

Εξάπλωση
Το συναντούμε κυρίως σε φρυγανότοπους και θαμνώνες, λιβάδια, αραιά πευκοδάση, όρια αγρών και χέρσα γη, υγρές θέσεις και σε ασβεστολιθικά πετρώματα.

Ανθίζει την περίοδο Μάρτιο – Απρίλιο και η καρποφορία του είναι το Μάιο. Οι ώριμες κάψες διατηρούνται πάνω στα φυτά για μερικές μέρες πριν ανοίξουν  για να απελευθερώσουν τα σπέρματα. 

Ενδημισμός
Το μελισσάκι του κότσιη όπως αλλιώς ονομάζεται είναι ενδημικό φυτό της Κύπρου και έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 30 θέσεις.

Προστασία – Απειλές
Οι θέσεις στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, μία θέση στην Κόσιη καθώς και μέρος του υποπληθυσμού στο Ακρωτήρι βρίσκονται σε κρατική δασική γη. Επίσης, οι υποπληθυσμοί στις περιοχές Μάμμαρι, Μιτσερό-Κάτω Μονή, Άγιος Σωζόμενος και Αλυκή Λάρνακας βρίσκονται σε περιοχές Natura 2000. Η περιοχή στο Ακρωτήρι βρίσκεται σε Βρετανική Στρατιωτική Βάση και η δεύτερη υπό τουρκική κατοχή.

Οι περισσότεροι υποπληθυσμοί βρίσκονται σε ιδιωτική γη χωρίς κανένα καθεστώς προστασίας. Επειδή απαντά σε ασβεστολιθικά πετρώματα, απουσιάζει από τον κύριο όγκο των δασικών περιοχών στις ελεύθερες περιοχές με εξαίρεσεις τον Ακάμα και το Αρκωτήρι. Στις κατεχόμενες περιοχές, υπάρχουν μερικοί υποπληθυσμοί σε δασική γη όπως στον Πενταδάκτυλο και Καρπασία, που δεν κατέστη δυνατό να χαρτογραφηθούν και να καταμετρηθούν.

Επειδή οι πιο πολλοί υποπληθυσμοίαπαντούνται σε χαμηλά υψόμετρα, σε περιοχές με έντονες ανθρωπογενείς επιδράσεις, ο πληθυσμός φθίνει  και ήδη έχει καταστραφεί ή υποβαθμιστεί σε μερικές θέσεις, κυρίως στην περιοχή της μείζονος Λευκωσίας, Μεσαορίας και Λάρνακας-Λεμεσού.  Οι κυριότερες απειλές είναι  η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, η κατασκευή δρόμων, οι εκχερσώσεις για διάφορους άλλους σκοπούς και η υπερσυλλογή από ερευνητές. Η αδυναμία εγγενούς αναπαραγωγής του είδους, πιθανώς να συνιστά μια επιπρόσθετη απειλή.

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://lsg.ucy.ac.cy/Flora/Flora_Official/Index/Index.html
[2] Το Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου. Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
Φωτογραφικό Αρχείο Α & Δ Χατζηχαμπή

 

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...