Home / Τα είδη του μήνα 2015 / Το είδος του Οκτωβρίου 2015

Το είδος του Οκτωβρίου 2015

Pernis apivoru

Όνομα: Μελισσοσιάχινο                                      
Επιστημονικό
όνομα: Pernis apivoru

Οικογένεια: Αccipitridae                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

 

 

 


Περιγραφή
Το Μελισσοσιάχινο ή όπως αλλιώς αποκαλείται Μελισσογέρακο ή Σφηκοβαρβακίνα ή και Σφηκιάρης πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους αρπακτικό που μοιάζει με την Γερακίνα. Το άνοιγμα των φτερών αυτών των αρπακτικών πουλιών κυμαίνεται από 125 με 143 εκατοστά. Το Μελισσοσιάχινο παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στο χρώμα του φτερώματός του και θεωρείται το αρπακτικό με τη μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία. Οι βασικοί χρωματισμοί που υπάρχουν στο σώμα του είναι το καφέ και το γκρίζο. Οι πιθανότητες να συναντήσει κανείς δυο πουλιά με ακριβώς το ίδιο χρώμα φτερώματος είναι πολύ περιορισμένες. Το στήθος του είναι συνήθως χρώματος καφέ με στίγματα ή ραβδώσεις.

Εξάπλωση
Η μεγαλύτερη απειλή για το είδος αυτό είναι η καταστροφή των φυσικών περιοχών με μεγάλα δέντρα και ελεύθερες ανοιχτές εκτάσεις που το Μελισσοσιάχινο χρησιμοποιεί για την αναπαραγωγή και το κυνήγι του.

Αναπαραγωγή
Η αναπαραγωγική περίοδος του Μελισσοσιάχινου είναι συνήθως μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Το ζευγάρι σχηματίζεται μετά από μία εναέρια επίδειξη του αρσενικού ενώ το ζευγάρωμα πραγματοποιείται εν πτήση.

Τροφή
Η τροφή του αποτελείται κυρίως από  προνύμφες, νύμφες, αβγά και ενήλικα άτομα των εντόμων όπως μέλισσες και σφήκες αλλά τρέφεται και με διάφορα μικρά πουλιά, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Τα κατάλληλα διαμορφωμένα πόδια του τον βοηθούν στην ανεύρεση της τροφής του. Συγκεκριμένα τα νύχια του είναι σχεδόν ευθεία, κατάλληλα για το περπάτημα στο έδαφος και για το σκάψιμο, ενώ τα πόδια του είναι καλυμμένα με χοντρά λέπια που τα προστατεύουν από τα τσιμπήματα των εντόμων.

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/all/826195642F28D88EC2257909002D6FC8/$file/%CE%96%CF%89%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1.pdf?openelement
[2] http://www.birdlifecyprus.org/en/news-279.html
[3] Βιβλίο «Πουλιά της Κύπρου» του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, Λευκωσία 1998.
[4] http://birdlife.bpweb.net/index.php?option=com_content&view=article&id=364%3Asuccessful-completion-of-the-autumn-raptor-count-at-akrotiri-2010&catid=1%3Alatest-news&lang=el
[5] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%86%CE%B7%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82
[6] http://www.poulia.info/2011/10/blog-post_1384.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pernis_apivorus_by_John_Gould_improved.jpg

Διαβάστε επίσης

Τα είδη του 2015

                              ...