Τουλίπα η Κυπριακή

29 Toulipa i KipriaΗ τουλίπα η κυπριακή έχει το επιστημονικό όνομα Tulipa cypria.

Είναι πολυετής, βολβώδης, όρθια πόα, ύψους 15-40 εκ. (στην άνθηση), γυμνή, γλαυκοπράσινη.

Έχει ένα άνθος στην κορυφή του βλαστού, με 6 ελεύθερα πέταλα. Τα πέταλα της έχουν σκούρο αιμάτινο κόκκινο χρώμα και μαύρη αποστρογγυλεμένη κηλίδα στη βάση της εσωτερικής τους επιφάνειας. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Καρπός κάψα.

Τη συναντούμε σε δάση αοράτου, λιβαδότοπους και χωράφια δημητριακών, σε ασβεστολιθικά πετρώματα, σε υψομετρο από 150 μέχρι 300μ.

Η τουλίπα της Κύπρου δίκαια πήρε τη γνήσια κυπριακή ιθαγένεια επειδή δε φυτρώνει πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι σπάνιο είδος που περιορίζεται σε μια περιοχή του δάσους Ακάμα, στον Κορμακίτη και σε μερικές περιοχές του Πενταδακτύλου. Περιλαμβάνεται στα αυστηρά προστατευόμενα φυτά της σύμβασης της Βέρνης.

Δυστυχώς κινδυνεύει με εξαφάνιση επειδή κόβεται για τα όμορφα άνθη της και επειδή οι καλλιέργειες γίνονται σήμερα με μηχανήματα που σκάβουν βαθιά ξεριζώνοντας έτσι τους βολβούς των φυτών. Απειλείται επίσης από τα κοπάδια που βόσκουν στις περιοχές εξάπλωσής της και τρέφονται με τα νεαρά της φύλλα και τους καρπούς.

Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα που έγραψαν γι αυτό το απειλούμενο ενδημικό είδος μαθητές του Δημοτικού σχολείου Αγίου Μάρωνα.

Κόκκινες πινελιές
ρίχνεις στον κάμπο του χωριού μου.
Κάνεις το αγνάντιο όνειρο
παρέα με του ουρανού το γαλανό
και το πράσινο της γης.
Ν’ ανοίξω τα χέρια μου, πελώρια αγκαλιά
και να σε ακουμπήσω
περήφανη τουλίπα της γης μου,
καμάρι του τόπου μου.
Πόθος μου είναι ένας,
να τρέξω ελεύθερα στον κάμπο
που εσύ ομορφαίνεις.

Το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον πλανήτη μας. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία της κυπριακής τουλίπας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας αποφύγουμε επέκταση οικισμών και καλλιεργειών σε περιοχές που έχουν απομείνει πληθυσμοί των σπάνιων φυτών. Ας αποφύγουμε σε αυτές τις περιοχές τη διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμων.

Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] Κυπριακά είδη πανίδας και χλωρίδας και τύποι οικοτόπων που εντάχθηκαν
[2] Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος-Υπηρεσία Περιβάλλοντος

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...