Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Εναλλακτικές χρήσεις της στάχτης από το τζάκι

Εναλλακτικές χρήσεις της στάχτης από το τζάκι

%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%87%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8cΑναμφίβολα, η καύση των ξύλων κατά τους χειμερινούς μήνες δεν αποτελεί την πιο οικολογική λύση για θέρμανση και αυτό λόγω των μεγάλων ποσοτήτων CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα που μπορούν να προκαλέσουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και αύξηση των φαινομένων του θερμοκηπίου και της όξινης βροχής [1]. Δεδομένης της χρήσης φυσικών ξύλων στο τζάκι, η σχηματιζόμενη στάχτη θα μπορούσε να μην απορριφτεί και να χρησιμοποιηθεί προσδίδοντας ένα περιβαλλοντικά φιλικό χαρακτήρα στην διαδικασία καύσης των ξύλων.

Η στάχτη των ξύλων περιέχει μεγάλες ποσότητες ανθρακικού ασβεστίου, καλίου και ιχνοστοιχεία από σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού κλπ επομένως αποτελεί ένα πολύ καλό λίπασμα για εμπλουτισμό των εδαφών ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη μικροοργανισμών στο έδαφος που μέσω των βιοχημικών διεργασιών που επιτελούν κάνουν το έδαφος πιο εύφορο. Επιπρόσθετα, αποτελεί ένα πολύ καλό δυναμωτικό μέσο για φυτά που χαρακτηρίζονται ως «ασβεστόφιλα», δηλαδή που αγαπούν ιδιαίτερα τα εδάφη που είναι πλούσια σε ασβέστιο, όπως οι ντομάτες, τα σκόρδα, τα αμπέλια κλπ.

Η στάχτη όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεγμένα αφού δεν περιέχει καθόλου νάτριο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών και παράλληλα, το ανθρακικό ασβέστιο κάνει το έδαφος αρκετά αλκαλικό γεγονός που δεν ευνοεί την παρουσία θρεπτικών ουσιών.  Επίσης, σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες η στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιπαγωτικό για τα φυτά αφού μια λεπτή στρώση στάχτης στην επιφάνεια των φύλλων αποτρέπει το πάγωμα του φυτού. Ακόμη, η στάχτη αποτελεί ένα εξαίρετο εντομοαπωθητικό αφού μπορεί να απομακρύνει μυρμήγκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα του κήπου ενώ απωθεί και αριθμό παρασίτων όπως τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες. Ως τέτοια θεωρείται και η χρήση της κατά των ψειρών της κεφαλής όταν αναμειχθεί με ξύδι μέχρι να δημιουργηθεί μια λεπτή λάσπη με την οποία γίνεται επάλειψη του κεφαλιού.

Η χρήση της στάχτης ως απορρυπαντικό είναι κάτι γνωστό από τα πολύ παλιά χρόνια όπου 2-3 κουταλάκια στάχτης διαλύονται σε ένα μπρίκι και στη συνέχεια το υγρό φιλτράρεται με αποτέλεσμα την γνωστή «αλουσίβα». Το υγρό αυτό είναι κατάλληλο για λεύκανση και απολύμανση των ρούχων, των πιάτων, των μαρμάρων, των ασημικών κλπ. Η στάχτη μπορεί επίσης να καταπολεμήσει την δυσοσμία στα ντουλάπια ή και στο ψυγείο απορροφώντας όλες τις άσχημες οσμές. Επιπρόσθετα, η στάχτη χρησιμοποιείται ευρέως για την συντήρηση σπόρων αφού δεν επιτρέπει την παρουσία σκαθαριών και προκαλεί μερική αφυδάτωση στους σπόρους προσδίδοντας ανθεκτικότητα κατά των μολύνσεων. Τέλος, στα παλιά χρόνια λακκούβες γεμάτες στάχτη αποτελούσαν αυτοσχέδια ψυγεία στα οποία τοποθετούνταν τρόφιμα και λαχανικά διατηρώντας τα έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόλο που η καύση των ξύλων μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μη περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια, εντούτοις η στάχτη που προκύπτει μπορεί έμμεσα να συμβάλει στην μείωση των φυτοφαρμάκων και άλλων τεχνητών σκευασμάτων εξοικονομώντας φυσικούς και οικονομικούς πόρους. Ας χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά την στάχτη με γνώμονα την αειφορία του περιβάλλοντος.

ΠΗΓΕΣ:
[1] “Greenhouse gases from biomass and fossil fuel stoves in developing countries: A Manila pilot study”. Chemosphere. 26: 479–505. doi:10.1016/0045-6535(93)90440-g
[2] http://www.econews.gr/2015/12/07/staxti-green-tips-127321/
[3] http://dasos-tsaritsanis.blogspot.com.cy/2013/01/blog-post_6800.html
[4] http://www.naturallivingideas.com/wood-ash-uses/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
By Walter Siegmund – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1357405

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...