Πρασινοκέφαλη Πάπια

99. prasinokefali papiaΗ πρασινοκέφαλη πάπια είναι ο άγριος πρόγονος της κατοικίδιας πάπιας. Είναι πολύ κοινή πάπια που επισκέπτεται το νησί μας κάθε χρόνο κατά εκατοντάδες, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Παίρνει το όνομά της από την εμφάνιση του αρσενικού, το οποίο έχει γυαλιστερό πράσινο κεφάλι με στενό άσπρο περιλαίμιο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο σώμα του είναι τα ανασηκωμένα άνω φτερά της ουράς του , που μοιάζουν με μπούκλες [1,2,3]. Το πάνω μέρος του σώματός του αρσενικού είναι σκούρο σταχτί-καφέ, ενώ το κάτω ανοιχτόχρωμο. Η ουρά είναι λευκή, τα πόδια πορτοκαλί και το ράμφος κιτρινοπράσινο[3]. Η όψη του θηλυκού ατόμου είναι αρκετά διαφορετική και λιγότερο εντυπωσιακή από την αρσενική πρασινοκέφαλη πάπια. Η θηλυκή είναι πιτσιλωτή και καστανόξανθη. Παρατηρώντας προσεκτικά τη θηλυκή πάπια μπορεί κανείς να προσέξει και το γαλαζοπόρφυρο γαλόνι στις φτερούγες της. Η πρασινοκέφαλη πάπια είναι από τις μεγαλύτερες πάπιες και τις πιο βαριές στην Ευρώπη [1,2].

Συναντάται σε ένα μεγάλο εύρος οικοσυστημάτων όπως υγροβιότοπους με γλυκό ή αλμυρό νερό, λίμνες, ποταμούς, πάρκα και άλλα. Φωλιές της υπάρχουν μέσα σε καλάμια στους υγροβιότοπους. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλοι πληθυσμοί πρασινοκέφαλης πάπιας απαντώνται στη Δεσποτική Λίμνη στο Ακρωτήρι. Αν και είναι μεταναστευτικό είδος, περιστασιακά όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μερικά ζευγάρια παραμένουν και γεννούν στους υγροβιότοπους της Κύπρου [3]. Το θηλυκό φτιάχνει τη φωλιά στο έδαφος, συνήθως κοντά στο νερό, με φύλλα, ξερά χόρτα και πούπουλα που βγάζει από το σώμα του. Οι πρασινοκέφαλες πάπιες γεννούν 9-12 αυγά τα οποία για να επωαστούν χρειάζονται 22-26 μέρες και τα μικρά μπορούν να πετάξουν αφού συμπληρώσουν 56 ημέρες ζωής[1,2] . 

Είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται με σκουλήκια, ψάρια, έντομα, βατράχια, υδρόβια φυτά και άλλα.[1] Χαρακτηρίζεται ως αφρόπαπια, διότι δε βουτά μέσα στο νερό για να βρει την τροφή της, αλλά χώνει μόνο το ράμφος της [1,2].

Οι παρατεταμένες ξηρασίες στο νησί, η απώλεια και υποβάθμιση των υγροβιοτόπων και η λαθροθηρία είναι σαφέστατα σημαντικές απειλές για το είδος αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία της Πρασινοκέφαλης πάπιας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας πούμε ΌΧΙ στη λαθροθηρία. Ας σταματήσουμε τη χρήση χημικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν τα νερά του τόπου μας . Ας αποτρέψουμε την καταστροφή και υποβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει αυτό η πανέμορφη πάπια, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης. Ας μην πετάμε σκουπίδια στους υγροβιότοπους του τόπου μας.  Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.edessacity.gr/tourism/pella/wetland/ed801-2-birds8_el.htm
[2] http://www.poulia.info/2011/04/blog-post_109.html
[3] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B7_(%CF%80%CE%AC%CF%80%CE%B9%CE%B1)

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...